Wanhopige Turken woest door regel in UEFA-boek: 'Bevooroordeeld en onrechtvaardig'
Het gebaar van Merih Demiral. © Getty Images

Wanhopige Turken woest door regel in UEFA-boek: 'Bevooroordeeld en onrechtvaardig'

18:31, 05-07-2024 / Laatste Update: 20:33, 05-07-2024

Het Nederlands elftal is definitief af van Merih Demiral in de kwartfinale van het EK. De Turk werd vrijdagmiddag door de UEFA geschorst vanwege een gebaar dat hij maakte na een goal tegen Oostenrijk een ronde eerder. Turkije was woest en hoopte via sporttribunaal CAS het gelijk te krijgen. Maar dat lukt helemaal niet.

Artikel 63 van de statuten van de UEFA stelt namelijk dat het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) geen jurisdictie heeft over zaken waarin een speler voor maximaal twee wedstrijden of maximaal een maand is geschorst. En laat dat nou net het geval zijn bij Demiral, die voor twee duels moet brommen.

"Aangezien het beroep en de aanvraagprocedure bij het CAS geblokkeerd zijn voor straffen van minder dan drie wedstrijden, ontnam de schorsing van twee wedstrijden ons ook het recht om in beroep te gaan. Deze bevooroordeelde en onrechtvaardige beslissing heeft onze hele natie diep teleurgesteld", aldus TFF-voorzitter Mehmet Büyükeksi in een verklaring.

Wolvengroet

De 26-jarige verdediger is door de UEFA twee wedstrijden geschorst omdat hij in de vorige wedstrijd tegen Oostenrijk een 'wolvengroet' bracht. Dat is een symbool van de ultranationalistische Turkse groepering Grijze Wolven. De Europese voetbalbond vindt dat hij door het maken van het gebaar de regels overtreden heeft. De Turkse autoriteiten zijn het daar niet mee eens.

De Turkse president Erdogan woont zaterdag de wedstrijd in Berlijn bij. Vice-president Cevdet Yilmaz liet via X (voorheen Twitter) van zich horen en vond dat de UEFA de schorsing moest terugdraaien. "De schoonheid en spanning van het voetbal moeten niet worden overschaduwd door politieke besluiten", aldus Yilmaz.

Wolvengroet in Berlijn?

Ook Turkse voetbalfans steunden Demiral. Zelfs zo erg dat ze zaterdagavond tijdens de kwartfinale de veelbesproken 'wolvengroet' willen brengen. Volgens Turkse media is dat ook een van de redenen waarom Erdogan bij het duel wil zijn.

Voordeeltje Turkije

De Turken hebben ten opzichte van Nederland wel een voordeeltje. Zij mogen daags voor de wedstrijd het gras betreden in het Olympiastadion in Berlijn. Oranje mag dat niet, omdat ze eerder dit EK al eens daar speelden. Turkije mag er ook trainen, maar ziet daar vanaf. Wel kunnen ze dus een veldinspectie doen.

De winnaar van Nederland - Turkije speelt in de halve finale tegen de winnaar van Engeland - Zwitserland. Die wedstrijd is ook op zaterdag 6 juli, maar dan om 18.00 uur. Demiral is daar hoe dan ook niet bij door zijn schorsing van twee duels.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standenwedstrijden en selecties.