Schaatstalent (23) vindt zijn toekomst na emotionele maanden: 'Ik wil weer doen wat ik leuk vind'
Jordy van Workum stopt met schaatsen ©Getty Images

Schaatstalent (23) vindt zijn toekomst na emotionele maanden: 'Ik wil weer doen wat ik leuk vind'

15:54, 02-04-2024 / Laatste Update: 18:32, 02-04-2024

Schaatstalent Jordy van Workum heeft een nieuwe toekomst in het schaatsen gevonden. De 23-jarige schaatser verruilt het langebaanschaatsen officieel voor het marathonschaatsen en gaat dat doen bij Team Reggeborgh. Eerder moest hij tijdelijk stoppen met topsport door mentale problemen. "Mijn gezondheid was er slecht aan toe."

Van Workum stopte in oktober 2023 tijdelijk met schaatsen. Na een trainingskamp in Inzell werd het hem teveel. "Het is geen taboe dat ik op dat moment mentaal een dieptepunt had bereikt", schrijft hij in zijn post. "Hierdoor kon ik zowel fysiek als mentaal niet functioneren."

Het plan was om terug te keren in de schaatssport. Maar de specialist op de 1500 meter zal niet meer terugkeren bij Jumbo-Visma, waar hij nog een doorlopend contract had tot en met 2025. "Vanaf 1 maart 2024 ben ik vrij om te doen wat ik wil, keuzes maken op basis van mijn gevoel en niet op basis van cijfers", schrijft hij. En inmiddels heeft hij een keuze gemaakt.

Update: Van Workum naar Reggeborgh

Wat al vermoed werd, is begin april bevestigd: Van Workum maakt de overstap naar Team Reggeborgh, waar hij zich alleen nog bezig gaat houden met de marathons. Het langebaanschaatsen zegt hij vaarwel. "Ik wil weer doen wat ik leuk vind en ben heel blij dat ik bij het marathonteam van Reggeborgh de kans krijg dat te gaan doen. Ook omdat ik de vrijheid krijg om weer te gaan skeeleren in de zomer”, zegt de oud-wereldkampioen inlineskaten bij de junioren.

Stress en paniekaanvallen

Van Workum reed zichzelf vorig jaar naar de vijfde plek op de NK allround. Een knap eindresultaat, dat hem ook een deelname aan de World Cup in Calgary bracht. Na zijn (tijdelijke) stop wilde de schaatser uit Hoorn eigenlijk nog even door. "Ik was eerst nog van plan om het seizoen af te maken en daarna te stoppen met schaatsen." Maar dit liep anders. "Door de vele stress en vermoeidheid had ik veel paniekaanvallen, het leek een vicieuze cirkel."

Marcel Bosker meldt zich af voor slotdag NK allround na worsteling met mentale problemen: 'Er komen dingen uit het verleden op'

25 februari 2024, 12:12

Marcel Bosker heeft zich afgemeld voor de slotdag van het NK allround. De schaatser zit momenteel niet lekker in z'n vel. Dat zei hij zaterdagmiddag na de eerste afstand op het NK allround. Hij kende een slecht weekend op de WK afstanden in Calgary en twijfelde zelfs om überhaupt te rijden op het NK allround. Nu heeft Bosker zich voor de laatste dag alsnog teruggetrokken.

'Er is meer dan schaatsen'

Toch lijkt het beter te gaan met Van Workum. "Ik ben terug naar de basis gegaan om vanuit daar weer op te bouwen. Kleine pieken en weer hele diepe dalen. In deze periode zijn er ook prachtige dingen gebeurd die mij sterker en completer dan ooit maken. Een afgebroken deel van mijzelf is weer heel. Wat ik heb geleerd de afgelopen vier maanden? Er is meer dan schaatsen."

De voormalig inlineskater kampte met meer dan vermoeidheid en stress. Hij verhuisde op zijn zeventiende naar Heerenveen om zijn droom na te jagen. "Het verwerken van veel heftige gebeurtenissen in het verleden hebben mij altijd in de weg gestaan." Toch eindigt hij met bemoedigende woorden. "Mijn advies voor jonge sporters die ditzelfde pad bewandelen: volg je hart, gevoel, doe wat je leuk vindt en waar je gelukkig van wordt."

Wereldkampioen

Van Workum maakt sinds 1 mei 2020 deel uit van het talententeam van Jumbo-Visma. In 2018 won hij de wereldtitel bij de junioren in het inlineskaten. Een bijzondere prestatie, want zes weken voor zijn WK-titel liep hij bijna een dwarslaesie op na een nare val.

Steun uit schaatswereld

Van Workum kreeg enorm veel steun van schaatscollega's. "Favorito no matter what", schrijft Thomas Krol, die op de afgelopen NK afscheid nam van de sport. Ook Mark Tuitert en Jenning de Boo steunen het talent.