Het gebruik van rubberkorrels op kunstgrasvelden kan schadelijk zijn voor het milieu in de directe omgeving van de velden. Dat blijkt uit onderzoek van het overheidsorganisatie RIVM. Er is ook nog altijd discussie over gezondheidsproblemen door de korrels.
Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken, vooral zink, die terechtkomen in de grond om de velden heen en in de bagger in sloten. Dat is slecht voor de natuur.
Blessures
Spelende kinderen en huisdieren die per ongeluk bermgrond binnenkrijgen, lopen geen gevaar, stelt het RIVM. Andere onderzoekers zien toch echt risico's. Deze nieuwe informatie is voor tegenstanders van kunstgras munitie om opnieuw te pleiten voor écht gras. Het zou moeilijker zijn in onderhoud, maar ook minder blessures veroorzaken en het voetbalt prettiger.
Er zijn ook alternatieven trouwens, zoals kunstgrasvelden met kurkkorrels. Is wel een stuk duurder in aanleg.
Niet verontreinigd
Slootwater en grondwater in de natuurlijke ondergrond zijn nu niet verontreinigd, blijkt uit onderzoek. Dit water kan naar verwachting zonder bezwaar gebruikt worden, bijvoorbeeld om moestuinen mee te besproeien.
Het RIVM deed onderzoek rond tien kunstgrasvelden van voetbalclubs in Nederland die zijn ingestrooid met rubberkorrels van oude autobanden. In het onderzoek is de kwaliteit van het milieu rondom de velden vergeleken met de milieukwaliteit rondom echte grasvelden.