De geur van groen net gemaaid gras is heerlijk. Op zaterdagochtend rijd je met je pap richting het sportpark en terwijl de zenuwen door je lichaam gieren, zorgt de geur van groen gras en een witte kalklijn ervoor dat je je al snel weer thuis voelde. Tegenwoordig is die geur veranderd. Kunstgrasvelden veroveren de Nederlandse sportparken en dat is voor veel echte liefhebbers geen positieve verandering.
Onderzoek
Het AVRO/TROS-programma Radar deed onderzoek naar blessures op gewoon en kunstgras. Van de 7.000 deelnemers heeft 40% wel eens ernstig last gehad van schaaf- en open wonden door het spelen op kunstgras. Ook liep 35% procent van de deelnemers wel eens spierblessures op bij het voetballen op kunstgras. Dat is meer dan op normaal gras. 7 op de 10 voetballers heeft aangegeven liever op normaal gras te spelen en niet alleen omdat het gras beter ruikt.
Minder demping
Veel voetballers stoppen namelijk met de sport, omdat ze last krijgen van blessures. En die loop je nou eerder op op een kunstgrasveld. Geen tijd hebben komt ruim daarna op een tweede plaats. Op een normaal veld lopen voetballers volgens de enquête gemiddeld 27% kans op een blessure terwijl dat op kunstgras 44% is. Deskundige Raymond Verheijen: 'Het grootste verschil zit in de demping, die is bij kunstgras een stuk minder. Met name de gewrichten hebben daar onder te lijden."
KNVB
In een reactie stelt voetbalbond dat het wil 'dat iedereen op een gezonde en veilig manier kan voetballen'. "Zowel op natuurgras als kunstgras, in die keuze is een vereniging vrij." De bond geeft aan dat het uiteindelijk de gemeenten zijn die het besluit nemen voor de aanleg van een veld, of dat nou een natuur- of kunstgrasveld is. De KNVB zegt verder dat 'er onderzoeken zijn uitgevoerd naar de blessuregevoeligheid van velden. Hieruit kwam naar voren dat er niet meer blessures zijn op natuurgrasvelden dan op kunstgrasvelden.'