Aad de Mos schaart Nederland bij favorieten voor EK-winst, maar heeft tip voor Ronald Koeman
Aad de Mos laat zijn licht schijnen over Oranje en het EK voetbal.

Aad de Mos schaart Nederland bij favorieten voor EK-winst, maar heeft tip voor Ronald Koeman

11:00, 17-06-2024 / Laatste Update: 11:00, 17-06-2024

Voormalig toptrainer Aad de Mos zet Nederland na de eerste wedstrijd tegen Polen (2-1 winst) in het rijtje van de favorieten voor de Europese titel. Zo stelt hij vast in onze videorubriek Toss van De Mos. De prijzenpakkende coach uit het verleden geeft tijdens het EK voetbal exclusief voor Sportnieuws.nl dagelijks zijn scherpe mening.

"Heel goed voetbal. Met het eerste uur voetbal scharen ze zich echt bij de favorieten", aldus De Mos, die wel ook zag dat Oranje veel kansen miste. Maar dat laatste ligt volgens de voormalig coach aan de druk die bij zo'n eerste wedstrijd op een eindtoernooi komt kijken.

Wel had De Mos ook een tip voor bondscoach Ronald Koeman: "Ik denk dat Jeremie Frimpong langzaam in de basis moet in plaats van Xavi Simons." Na de 2-1 zege van zondag op Polen wacht Frankrijk aanstaande vrijdag als volgende tegenstander. De poulefase wordt op dinsdag 25 juni afgesloten met het treffen tegen Oostenrijk.

Wout Weghorst krijgt assist van stille kracht, één duidelijke flop: dit zijn de rapportcijfers van Nederlands elftal

16 juni 2024, 16:54

De kop is er af. Nederland is het EK begonnen met een 2-1 tegen Polen. Dezelfde 11 als tegen IJsland begonnen voor het Nederlands elftal. Wout Weghorst scoorde - koud in het veld - de bevrijdende goal voor Nederland. De assist was van de man van de wedstrijd. De flop werd na een uur gewisseld, hij had een ongelukkige wedstrijd dankzij de veldbezetting van Polen.

'Bart Verbruggen is een topkeeper'

De Mos riep keeper Bart Verbruggen uit tot 'man van de wedstrijd'. "In belangrijke situaties - op momenten dat Nederland de controle kwijt was - dan is het altijd gevaarlijk. Dan heb je een topkeeper nodig. Hij is met zijn 21 jaar een topkeeper in wording. We hebben altijd geklaagd dat we geen opvolger voor Edwin van der Sar hebben, maar dit is de nieuwe Van der Sar."

Genoten van Wout Weghorst

Natuurlijk had De Mos ook genoten van goudhaantje Wout Weghorst, die Nederland in de 83e minuut als invaller aan de drie punten hielp. "Dat is ongelooflijk, hij doet het altijd. Dat is een keuze waar Koeman gebruik van kan maken."

'Jude Bellingham, ongelooflijk'

Verder ging De Mos zondagavond rustig zitten voor Servië - Engeland (0-1), waar hij volop genoot van Real Madrid-sterspeler Jude Bellingham. "Als je praat over de speler van het toernooi en meest complete speler van de afgelopen jaren: hij heeft én passing én verdedigend werk én is fysiek sterk. En komt daarnaast vaak voor de goal en hij kent geen angst. Ik geniet ongelooflijk van hem."

Voorspelling van de dag

Voor vandaag verwacht De Mos dat Oekraïne gaat winnen van Roemenië. Ook heeft hij veel vertrouwen in België, dat het opneemt tegen Slowakije. "De Belgen winnen met 3-0." Tot slot voorspelt hij het duel tussen Oostenrijk en Frankrijk. De andere opponenten uit de groep van Oranje. "Frankrijk wint met 1-3."

Alle afleveringen Toss van De Mos

Op de speciale online pagina Toss van De Mos zijn altijd alle video's en verhalen terug te vinden.

Columns Berry van Aerle

Naast De Mos geeft ex-international Berry van Aerle exclusief voor Sportnieuws.nl zijn mening over Oranje en het EK voetbal. De eerste columns van de Europees kampioen van 1988 zijn hieronder terug te lezen.

Verbazing over Memphis Depay: 'Dan gaat het extra opvallen en zorgen voor irritaties'

7 juni 2024, 11:32

Ex-international Berry van Aerle (61) laat als nieuwe columnist van Sportnieuws.nl richting en tijdens het EK voetbal zijn licht schijnen over Oranje. Zo verbaasde de Europees kampioen van 1988 zich tijdens Nederland - Canada over de hoofdband van Memphis Depay. "Doe effe normaal." Lees hieronder de eerste column van Van Aerle.

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.