De absolute top zal zich niet meer melden voor Memphis Depay, maar in Oranje is hij onomstreden
Memphis Depay (l) en Berry van Aerle. © Pro Shots

De absolute top zal zich niet meer melden voor Memphis Depay, maar in Oranje is hij onomstreden

06:00, 16-06-2024 / Laatste Update: 06:44, 16-06-2024

Ex-international Berry van Aerle (61) laat als nieuwe columnist van Sportnieuws.nl richting en tijdens het EK voetbal zijn licht schijnen over Oranje. In aanloop naar de eerste wedstrijd tegen Polen gaat de Europees kampioen van 1988 in op Memphis Depay. "Hij moet goed nadenken wat hij wil."

Memphis Depay is wat mij betreft zonder twijfel de eerste spits van het Nederlands elftal. In de oefenwedstrijd tegen Canada viel hij eerst alleen maar op met zijn haarband, maar in de tweede helft ook met zijn voeten. En tegen IJsland was hij goed. Ik blijf bij hem wel altijd een beetje angstig voor een nieuwe blessure. Hij heeft pittige blessures gehad en ik hoop echt dat hij fit blijft.

PSV

Memphis zit zonder club nadat hij moest vertrekken bij Atletico Madrid en zal zich op het EK willen laten zien. Er gaat echt wel een ploeg voor hem komen. En hij kan ook naar PSV komen. Dat hij dat niet wil, snap ik wel. Hij wil op het hoogste niveau blijven en dat is Nederland niet. Maar PSV speelt wel Champions League. Dat is ook aantrekkelijk.

Ik weet niet waar Depay met zijn hoofd zit, aan welke clubs hij denkt. De absolute top zal niet meer voor hem komen. Bij Manchester United, FC Barcelona en Atletico is het niet gelukt. Je kunt wel naar de top willen, maar hij is daar geweest en heeft het niet laten zien. Daarom moet hij goed nadenken wat hij wil en welk niveau hij gaat halen.

Misschien wil hij nog wel wat extra euro’s of dollars verdienen, die keuze zal hij best hebben. Ik denk dat Italië wel wat voor hem zou zijn. De Serie A is een mooie competitie. De vraag is wie hem op gaat pakken, want je kijkt als scout natuurlijk ook naar de blessuregevoeligheid en de leeftijd. Hij is 30 en blessuregevoelig. Als club ga je geen vijftien miljoen euro uitgeven aan een speler die maar één been heeft.

Middenveld Oranje

In mijn opstelling staan Joey Veerman, Jerdy Schouten, Tijjani Reijnders op het middenveld. Schouten lijdt zelden balverlies. En die ballen die hij tussendoor op Depay geeft, dat moeten we hebben. Dat wil Depay ook hebben.

Veerman kan met zijn steekballen Denzel Dumfries op de rechterkant in stelling brengen. Die moet met zijn voorzetten voor gevaar zorgen. Maar dan moeten ze wel beter zijn dan tegen IJsland. Toen kwamen ze steeds tegen de eerste tegenstander aan.

Topscorers

Ik verwacht dat de Depay zich dit toernooi gaat melden in de strijd om de topscorerstitel. Ik zie Nederland ver komen en als hij fit blijft, speelt hij dus ook veel wedstrijden. Hij krijgt concurrentie van Kylian Mbappé en Harry Kane.  

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.