Ronald Koeman kiest voor verwachte elf spelers tegen Polen: Stefan de Vrij in de basis
Nederlands elftal tegen IJsland. © ANP

Ronald Koeman kiest voor verwachte elf spelers tegen Polen: Stefan de Vrij in de basis

Rick Kraaijeveld • 13:52, 16-06-2024 / Laatste Update: 14:01, 16-06-2024

Nederland speelt zondagmiddag om 15.00 uur tegen Polen de eerste wedstrijd op het EK. Bondscoach Ronald Koeman wilde de dag van te voren weinig weggeven, maar gaf eerder al tussen de regels wat hints. De opstelling wijkt weinig af van de laatste oefeninterland tegen IJsland. Daarmee start Koeman met een redelijk onervaren middenveld.

In de voorbereiding liet Koeman iedereen spelen, zo waren er twee verschillende opstellingen bij de laatste oefeninterlands. De bondscoach gaf toen al aan dat de formatie in de laatste interland het meest op de uiteindelijke basisopstelling zou lijken. Er gebeurde in de tussentijd veel: Teun Koopmeiners en Frenkie de Jong haakten af, Ian Maatsen kwam erbij, Brian Brobbey raakte licht geblesseerd en daardoor werd ook Joshua Zirkzee opgeroepen.

Memphis Depay

Een aantal namen stonden al met zekerheid op papier: zo hoefde Memphis Depay zich nooit zorgen te maken over een basisplek. Zelfs als Brobbey fit zou zijn geweest, was hij gewoon de eerste spits. Wout Weghorst zal nu de tweede zijn, aangezien Zirkzee nog niet fit genoeg is.

Spanning achterin

Om de posities achterin was nog het meest te doen. Naast Nathan Aké en Virgil van Dijk zouden er nog wel eens wat wisselingen kunnen zijn. Zo kan zowel Matthijs de Ligt als Stefan de Vrij acteren naast Van Dijk. Maar ook op rechtsback is er nog wat onduidelijkheid. Denzel Dumfries stond daar vaak, maar Jeremie Frimpong en Lutsharel Geertruida zijn goede concurrenten.

Maar Frimpong is tot nu toe als rechtshalf/rechtsbuiten gebruikt door Koeman, met Geertruida achter zich. Koeman ziet ook een combi tussen Frimpong en Dumfries werken, maar gebruikt liever een ander koppel. Zoals Dumfries met Xavi Simons als rechtsbuiten, zoals hij ook al deed tegen IJsland.

Middenveld

Het middenveld is het meest geraakt door de blessures. Pardoes raakte Nederland De Jong én Koopmeiners kwijt in een korte tijd. Er zijn nog maar vijf middenvelders over, waarvan Georginio Wijnaldum de enige echt ervaren speler is op dit niveau. Koeman gaf op de persconferentie van zaterdag aan dat de onervarenheid niet uitmaakt. "Als ik hen opstel, dan denk ik dat ze er klaar voor zijn", zijn de bemoedigende woorden voor vooral Joey Veerman, Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders. Het middenveld van Oranje tegen Polen.

Opstelling Nederland

Verbruggen; Aké, Van Dijk, De Vrij, Dumfries; Veerman, Schouten, Reijnders; Gakpo, Memphis, Xavi Simons

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standenwedstrijden en selecties.