Frankrijk houdt fitheid Kylian Mbappé nog altijd geheim voor Oranje: 'We gaan er alles aan doen dat hij speelt'
Kylian Mbappé en de Franse bondscoach Didier Deschamps tijdens de training van Frankrijk. ©AP

Frankrijk houdt fitheid Kylian Mbappé nog altijd geheim voor Oranje: 'We gaan er alles aan doen dat hij speelt'

Rick Kraaijeveld • 17:42, 20-06-2024 / Laatste Update: 18:41, 20-06-2024

Het rookgordijn rondom Kylian Mbappé houdt de gemoederen al even bezig. De eerste vragen op de Franse persconferentie gingen een dag voor het duel met het Nederlands elftal dan ook over de superster. Reserveaanvoerder Antoine Griezmann was aanwezig en deed nog altijd geheimzinnig. "We wachten tot het laatste moment", zei de Franse aanvaller.

Mbappé was hét onderwerp van gesprek de afgelopen dagen. Sinds hij met een bebloed gezicht en gebroken nieuws het veld moest verlaten in de slotfase van Frankrijk - Oostenrijk, is het bij Frankrijk bijna nergens anders meer over gegaan. Het ene uur deed Mbappé niet mee tegen Nederland, het volgende uur wilde hij juist per se wél meedoen.

Mbappé, ja of nee?

Didier Deschamps was kort en duidelijk over de neus van Mbappé. "Alles gaat in de goede richting na die botsing. Zoals jullie hebben gezien heeft hij kunnen lopen gisteren , dat zal vanavond ook zo zijn. Of dat hij morgen beschikbaar zou kunnen zijn, moeten we zien. We gaan er alles aan doen om hem klaar te maken voor de wedstrijd." De ster trainde donderdagavond met het speciale masker. Dat is er een in de kleuren van de Franse vlag.

Antoine Griezmann, reserveaanvoerder, gaf een update over Kylian Mbappé. "Kylian, met hem gaat het goed, de neus is minder gezwollen en we zullen tot het laatste moment kijken hoe het gaat. Of hij gaat spelen, weet ik niet. Maar als hij niet speelt, moet iedereen zich aanpassen daaraan.'Griezmann maakt zich niet zo druk over het opvangen van Mbappé. Voorin zijn de opties te over. "We hebben zoveel talent. Dat komt echt wel goed.

Geen aanpassingen

Deschamps denkt er niet aan om anders te gaan spelen als Mbappé niet speelt. Voor hem is iedereen altijd klaar. "Ik zie het misschien anders dan de rest, we spreken met de spelers die starten en ook met de bankzitters. Iedereen is er altijd klaar voor, met de hele groep. Zij moeten klaar zijn om te antwoorden op het veld, ik ga het niet hebben over een specifiek geval. Qua werkwijze verandert er niks."

Masker voor de ster

Bij aankomst in Leipzig, de stad waar vrijdag 21 juni om 21.00 uur afgetrapt wordt tussen Nederland en Frankrijk, stapte Mbappé zonder neusbescherming uit de spelersbus. Een woordvoerder van de Franse bond bevestigde daarna al snel dat Mbappé zelf 'gewoon' mee wil doen tegen Nederland en dat hij op de afsluitende training zijn op maat gemaakte masker voor het eerst test.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.