Götze schiet Duitsland naar zege op Polen

Harry Nijland • 00:57, 05-09-2015 / Laatste Update: 00:50, 13-12-2023

Duitsland heeft de macht gegrepen in groep D van de EK-kwalificatie. Het elftal van bondscoach Joachim Löw won vrijdagavond in Frankfurt van Polen (3-1), met dank aan twee treffers van Mario Götze.

Duitsland onttroonde Polen als koploper van de poule. De wereldkampioen revancheerde zich ook voor de nederlaag van vorig jaar In Warschau (2-0). Polen staat nu tweede, met een achterstand van twee punten op Duitsland en een voorsprong van twee punten op Ierland.

Polen figureerde ruim een half uur op een galavoorstelling van de regerend wereldkampioen. Duitsland combineerde de bezoekers zoek en leidde binnen achttien minuten met 2-0, met dank aan treffers van Thomas Müller en Mario Götze. Een monsterscore leek in de maak, want de thuisclub kreeg kans op kans.

Spelbeeld

Het spelbeeld veranderde na een snel uitgevoerde counter en de aansluitingstreffer van Polen. Robert Lewandowski kopte in de 37e minuut vallend raak na een afgemeten voorzet van Kamil Grosicki. Het scheelde niet veel of de spits van Bayern München had vlak voor rust ook voor de gelijkmaker getekend. Doelman Manuel Neuer kreeg echter nog niet een hand tegen de inzet van zijn ploeggenoot.

Ook in de tweede helft waren de krachtverschillen aanvankelijk kleiner dan in het eerste half uur. Polen, met aanvaller Arek Milik van Ajax in de basisformatie, bood goed partij maar was niet in staat tot een groot slotoffensief. Götze brak na 82 minuten het laatste beetje weerstand van de bezoekers.

Qazaishvili

Valeri Qazaishvili bezorgde het Georgisch elftal een succesje in deze groep D. De aanvaller van Vitesse sloopte de Schotten met de enige treffer van de avond in Tbilisi: 1-0. Hij scoorde acht minuten voor rust op aangeven van Levan Mchedlidze, die al vele jaren in Italië (Empoli) speelt. Ploeggenoot Guram Kashia had eveneens een basisplaats. De centrale verdediger van Vitesse kreeg al vroeg geel en moest zich daarna gedeisd houden.

Ondanks de zege bleef Georgië vijfde, met pas zes punten. De eindronde in Frankrijk is daarmee niet in beeld. Schotland raakte de derde plaats achter Duitsland en Polen kwijt. Ierland profiteerde door Gibraltar van de rots te duwen. Dat kostte zowaar enige moeite. Bij rust gaf het scorebord 0-1 aan dankzij Cyrus Christie. Robbie Keane, de 35-jarige Ierse vedette, gaf de stand in de tweede helft een prettiger aanblik met twee goals in twee minuten. Zijn vervanger Shane Long maakte er nog 0-4 van.