Man van de wedstrijd redt punt Nederlands elftal, flop beleeft moeizaam EK: dit zijn de rapportcijfers van Oranje
© ANP

Rick Kraaijeveld • 22:57, 21-06-2024 / Laatste Update: 23:24, 21-06-2024

Nederland - Frankrijk was een wedstrijd (0-0) met grote belangen. Binnen Oranje waren ditmaal duidelijkere verschillen te zien dan tegen Polen (2-1 winst). Er viel één iemand overduidelijk door de mand en de man van de wedstrijd hield Nederland tot twee keer toe in leven. Dit zijn de rapportcijfers van het Nederlands elftal.

De wedstrijd eindigde in 0-0, maar elke supporter zal op het puntje van zijn stoel hebben gezeten. Nederland kwam een aantal keer goed weg, en was in balverlies vaak slordig. Aanvallend had Nederland het in de tweede helft erg zwaar, omdat er toen weinig mensen daadwerkelijk ín de zestien kwamen. Al deze zaken hebben te maken met de top en de flop van de wedstrijd.

Top: Nathan Aké

Nathan Aké was wederom de man van de wedstrijd. De verdediger speelde sterk, zat overal tussen en schakelde zijn tegenstander volledig uit. Elke oplossing van Aké was er één naar voren. Het rustige spel dat hij bij Manchester City heeft geleerd van Pep Guardiola straalt hij ook bij het Nederlands elftal uit. Een cruciale redding bracht hij in de tweede helft toen Frankrijk één op één kwam met keeper Bart Verbruggen. Nét op tijd kreeg Aké met een sliding zijn voet tegen de bal. Aanval in de kiem gesmoord.

Waar Aké vorige wedstrijd tegen Polen ook aanvallend erg belangrijk was, gebeurde dit tegen Frankrijk in mindere mate. Toch was hij in de tweede helft weer even aanwezig. Hij werd goed diep gestuurd, speelde zichzelf vrij, maar kon de bal vervolgens nergens kwijt. Een 7,5 voor de uitblinker.

Memphis Depay en Xavi Simons stellen teleur bij Oranje: 'Technisch slecht'

21 juni 2024, 22:15

Het Nederlands elftal wist het Frankrijk in de eerste helft erg lastig te maken op het EK, maar echt grote kansen leverde dat niet op. Aan de andere kant waren de Fransen wel erg gevaarlijk. Oranje werd geprezen om de openingsfase, maar twee spelers vielen vooral op door het vele balverlies: Memphis Depay en Xavi Simons.

Flop: Memphis Depay

Memphis Depay was de flop van de wedstrijd. Dat moge duidelijk zijn. Vorige week kreeg hij nog het voordeel van de twijfel, maar nu was hij de slechtste. De spits van het Nederlands elftal speelde één van zijn slechtere wedstrijden voor Oranje. Hij verdedigde geen enkele keer mee, verloor telkens de bal en ook zijn passes gingen vaker naar de Fransen dan naar een medespeler. Het ergste van alles: zijn frustratie over zijn eigen fouten, reageerde hij af op andere spelers. Dat is totaal niet chique van zo'n bepalende speler als hij is.

Memphis Depay heeft kappertje gepakt voor clash met Frankrijk op EK

21 juni 2024, 21:46

Memphis Depay heeft een kapper laten invliegen op het EK. De haardracht van de spits van het Nederlands elftal was tegen Frankrijk anders ten opzichte van het met 2-1 gewonnen duel met Polen. Veel was er niet anders, alleen de vorm van zijn cornrows. Wel had hij zijn vertrouwde zweetband op.

Ook in aanvallend opzicht was hij weinig aanwezig. Meermaals waren er mogelijkheden om de bal voor te geven, maar er stond niemand in de zestien. Toen Ronald Koeman drie keer wisselde, liet hij Memphis staan. Het zal allemaal met fitheid te maken te hebben, of het was een erg grote gok. Memphis kan altijd één moment hebben, maar die kwam niet. Een kwartier voor tijd werd hij gewisseld voor Wout Weghorst. Een 4,5 voor Memphis.