'Michael van Praag biedt excuses aan tijdens ledenvergadering Ajax voor afserveren Alex Kroes'
Michael van Praag in gesprek met Louis van Gaal. © Pro Shots

'Michael van Praag biedt excuses aan tijdens ledenvergadering Ajax voor afserveren Alex Kroes'

22:19, 25-04-2024 / Laatste Update: 22:40, 25-04-2024

Michael van Praag zou donderdag zijn excuses aangeboden hebben tijdens de ledenvergadering van Ajax. De voorzitter van de Raad van Commissarissen pakte Alex Kroes na de schorsing vanwege het vermeend handelen met voorkennis keihard aan in interviews, maar zou daar nu op terug zijn gekomen.

De Telegraaf meldt donderdagavond dat Van Praag tegenover de Ajax-leden zijn excuses heeft gemaakt voor die optredens. Het is uiteindelijk mede-comissaris Leo van Wijk geweest die de plooien heeft gladgestreken. Hij is drie keer in gesprek gegaan met Kroes.

Ajax maakte donderdag bekend dat Kroes terugkeert bij de club als technisch directeur. Hij begon vorige maand als algemeen directeur, maar werd snel geschorst toen bleek dat hij na zijn aanstelling aandelen had gekocht. Van Praag meldde vervolgens dat Kroes uiteindelijk ontslagen zou worden, maar zo ver kwam het niet. Dat kwam mede door weerstand binnen de club.

Mogelijk vertrek Van Praag

Waar Kroes dus alsnog aan de slag gaat in Amsterdam kan het zomaar zijn dat Van Praag binnenkort juist het veld gaat ruimen. Het Parool meldde donderdag dat hij 'binnen afzienbare tijd' gaat vertrekken bij Ajax. Dat terwijl hij pas afgelopen najaar aantrad als voorzitter van de RvC. Ook Van Wijk zou dan terugtreden.

Protest tegen ontslag

Met de nieuwe funcite voor Kroes komt Ajax tegemoet aan de wens van de leden. Zij begrijpen dat het niet slim was van Kroes om vlak voor zijn officiële aanstelling nog 17.000 Ajax-aandelen aanschaffen, maar vonden een ontslag te ver gaan. "Geef Kroes de kans om Ajax succesvol te maken", was hun statement. Ajax heeft driekwart jaar gewacht op de algemeen directeur vanwege een concurrentiebeding bij zijn vorige werkgever AZ. Hij was achttien dagen aan het werk bij Ajax voor zijn schorsing.

Van Praag liet echter na de fout van Kroes direct weten dat de RvC geen mogelijkheid meer zag om de algemeen directeur bij de club te houden. "Ga dat maar eens uitleggen aan onze stakeholders", zei hij. "Alex zal die aandelen echt niet hebben gekocht om winst te maken, maar het is dom, naïef en bovendien strafbaar." Voor die uitspraken zou hij donderdag dus zijn excuses hebben gemaakt.

Leden wilden excuses

In een brandbrief van 131 leden van Ajax aan de bestuursraad eisten zij excuses van Van Praag aan Kroes. Hij zou namelijk 'karaktermoord met voorbedachten rade' hebben gepleegd door het handelen van Kroes 'dom en naïef' te noemen. De bestuursraad wilde dat de RvC het besluit om Kroes te ontslaan heroverweegt en dat is dus ook gebeurd.