'Nederland kan Frankrijk in grote problemen brengen op EK voetbal'
Jaap Stam heeft vertrouwen in Nederland. © Pro Shots

'Nederland kan Frankrijk in grote problemen brengen op EK voetbal'

Aron Kattenpoel Oude Heerink • 06:30, 21-06-2024 / Laatste Update: 07:02, 21-06-2024

Er staat vrijdagavond een lastige kluif te wachten voor het Nederlands elftal tegen Frankrijk. Hoewel veel mensen het niet rooskleurig inzien, kijkt oud-international Jaap Stam daar anders naar. Hij vindt Frankrijk niet zó geweldig zoals iedereen beweert.

Frankrijk won nipt van Oostenrijk (1-0), maar het ging allesbehalve vanzelf. Dat zag ook Stam. "Als je kijkt naar hun individuele kwaliteiten, dan hebben ze een geweldig elftal. Maar dat heeft Nederland ook. Als je Frankrijk ziet voetballen, dan is het ook niet allemaal geweldig. Zij wonnen ook gewoon door een eigen doelpunt", zegt Stam tegen Sportnieuws.nl.

Genoten van Oranje

Het Nederlands elftal speelde het eerste uur tegen Polen heel behoorlijk. Stam denkt dat Oranje, als het zo speelt, kans maakt om te winnen van Frankrijk. "Het is veelbelovend wat ze hebben laten zien tegen Polen, maar dan moeten ze het wel volhouden, ook tegen Frankrijk. En in de wedstrijden die daarna volgen."

Donyell Malen komt erin voor Xavi Simons / Getty Images

"Het is goed om te zien dat de wissels het verschil kunnen maken, wat dat is natuurlijk ontzettend belangrijk in zo'n groep", constateerde Stam. "Maar sommige spelers moeten af en toe ook hun trots aan de kant zetten. Het gaat om teambelang om uiteindelijk de beker te kunnen winnen."

Outsider voor EK-winst

Dat Stam vertrouwen heeft in het Nederlands elftal blijkt uit het feit dat hij Oranje als outsider voor de EK-winst ziet. "Er zijn ploegen die meer kwaliteit hebben als individu, maar dat zegt niet dat ze een beter team zijn. Ik denk dat als Nederland met dit vertrouwen speelt, dat ze het heel erg goed gaan doen."

Kansen voor Oranje

Stam ziet genoeg kansen, mits Oranje het eigen spel speelt. "Het belangrijkste is dat Nederland niet alleen maar denkt: 'Oh, wat zijn zij gevaarlijk'. Je moet uit gaan van je eigen kwaliteiten. Als ze dat doen, dan kun je ook Frankrijk in de problemen brengen. Je kunt ze achterin zeker pijn doen."

Een voorbeeld voor Oranje is Oostenrijk. "Zij speelden met een bepaalde intensiteit, druk en agressiviteit en maakten het Frankrijk erg lastig. Dan zie je maar dat Frankrijk ook niet zó geweldig is. Dat geeft maar weer aan dat je ook tegen zogenaamd betere spelers gewoon kunt winnen", besloot Stam.

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.