Roep om reserverol Memphis Depay op EK groeit: 'Je kunt niet op naam blijven spelen'
Memphis Depay. Getty Images

Roep om reserverol Memphis Depay op EK groeit: 'Je kunt niet op naam blijven spelen'

11:00, 25-06-2024 / Laatste Update: 11:53, 25-06-2024

"Memphis Depay had ik niet opgesteld." Dat vertelt ex-toptrainer Aad de Mos in zijn dagelijkse videorubriek Toss van De Mos in aanloop naar Nederland - Oostenrijk. De prijzenpakkende coach uit het verleden geeft tijdens het EK exclusief voor Sportnieuws.nl zijn scherpe mening.

Bondscoach Ronald Koeman veklapte maandag op een persconferentie al dat Depay weer zou starten in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk. Een keuze die De Mos niet begrijpt. "Ik had toch wat anders geprobeerd, omdat ze al geplaatst zijn."

Aad de Mos laat zijn licht schijnen over Oranje en het EK voetbal.

“Het geeft wel aan hoe de hiërarchie is in de ploeg", vindt hij. Memphis krijgt te veel eer voor zijn naam. "Je kunt niet op naam blijven spelen. Je kunt bij mij op naam maar één ding blijven doen en dat is je rijbewijs en je paspoort verlengen."

Koppeltjes achterin

Achterin heeft Koeman tot nu toe nog wel de juiste keuzes gemaakt, vindt De Mos. “Ik hou wel van koppeltjes. Centrale verdedigers moeten goed samenwerken met de backs. Nou dat is met Stefan de Vrij en Denzel Dumfries een koppeltje van Inter Milan."

"Aan de linkerkant staat Virgil van Dijk met Nathan Aké, dat is een siamese tweeling. Die zitten in de trein samen naast elkaar, die spelen samen in Engeland. Dat zijn ook de twee leiders binnen de groep. Dus dat klopt als een bus."

Makkelie naar EK-finale

Als het aan De Mos ligt staat er sowieso één Nederlander in de EK-finale. Hij verwacht niet dat het Nederlands elftal dat gaat bereiken, maar wel scheidsrechter Danny Makkelie. "Makkelie staat er goed op. Hij floot de moeilijkste wedstrijd van alle wedstrijden die geweest zijn. Dat heeft hij fantastisch gedaan."

Toch was er ook veel kritiek op het optreden van de Nederlander tijdens Kroatië - Italië. Met name van de Kroaten, die in de laatste minuut van de acht minuten blessuretijd nog een tegendoelpunt kregen.

"Hij was wat mij betreft foutloos", zegt De Mos. "Alleen dat over de extra tijd, maar dat wordt onderling besproken. Het aantal wissels is natuurlijk enorm. Van beide kanten was dat zo. Dus die acht minuten extra tijd zou ook best kunnen."

Alle afleveringen Toss van De Mos

Op de speciale online pagina Toss van De Mos zijn altijd alle video's en verhalen terug te vinden.

Columns Berry van Aerle

Naast De Mos geeft ex-international Berry van Aerle exclusief voor Sportnieuws.nl zijn mening over Oranje en het EK voetbal. De laatste column van de Europees kampioen van 1988 is hieronder terug te lezen.

Dit moet Ronald Koeman niet doen bij Nederland: 'Dan ben je meteen je stormram kwijt'

25 juni 2024, 08:30

Ex-international Berry van Aerle (61) laat als columnist van Sportnieuws.nl richting en tijdens het EK voetbal zijn licht schijnen over Oranje. In aanloop naar de wedstrijd tegen Oostenrijk gaat de Europees kampioen van 1988 in op de rol van Wout Weghorst. "Met zijn instelling blijven mensen zeggen dat hij erin moet, maar dat zou ik nooit doen."

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.