Nationaal kampioenen in de Tour de France: let op deze afwijkende truitjes in het peloton
Dylan Groenewegen, Mathieu van der Poel en Arnaud De Lie zijn drie van renners in de Tour de France met een speciaal truitje. ©ANP/Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl.

Nationaal kampioenen in de Tour de France: let op deze afwijkende truitjes in het peloton

18:05, 27-06-2024 / Laatste Update: 18:11, 27-06-2024

De Tour de France herbergt ook dit jaar weer veel afwijkende renners. Van 29 juni tot en met 21 juli rijden de wielrenners door Italië en Frankrijk in de kleuren van hun teams. Maar sommigen rijden in de kleur van hun land. Dit zijn de nationaal kampioenen in het Tourpeloton.

Er wordt in de Ronde van Frankrijk gestreden om de gele leiderstrui, de groene sprinterstrui, de wit-rode bollentrui voor de beste klimmer en de egaal witte trui voor de beste jongeling in het klassement. Deze truitjes zijn leidend en nemen elk ander bijzondere shirtje over, zelfs die van de nationaal kampioenen.

Rood-wit-blauw

Het is traditie dat in de weekenden voorafgaand aan de Tour de France de nationaal kampioenschappen op de weg te rijden. De winnaar mag een jaar lang in een speciaal shirtje rijden, vaak in de kleuren van (de vlag van) het land van herkomst. De Nederlands kampioen mag bijvoorbeeld altijd in het rood-wit-blauw rijden.

Nederlands kampioen

Het is een eer om in dat speciale shirtje een jaar lang al je koersen te rijden. Het is niet vaak dat we jaren achter elkaar dezelfde renner in z'n nationale tricot zien. Het parcours bepaalt voor welke type renner het shirtje is weggelegd. De Nederlands kampioen werd dit jaar een sprinter, die ook in de Tour te vinden is: Dylan Groenewegen. Hij mag een jaar lang de sprints rijden in het rood-wit-blauw.

Wereldkampioenentrui

Maar er is nóg een Nederlander die in een bijzonder shirtje de Tour rijdt: Mathieu van der Poel. Hij rijdt bij Alpecin-Deceuninck in het wit met regenboogkleurige randen op de buik, aan de mouw en nek. Hij is namelijk nog altijd de regerend wereldkampioen. In ieder geval tot het nieuwe WK in Zürich wordt gereden, half september.

Rood-wit-lichtblauw

Los van de twee Nederlanders zijn er inmiddels 81 nationaal kampioenen bekend. Een aantal van hen rijdt de 111de editie van de Tour de France deze zomer. In het overzicht hieronder zie je de renners met speciale truitjes. Let op, de Luxemburgs kampioen Kevin Geniets heeft een bijna identiek shirtje als Nederlands kampioen Dylan Groenewegen. Alleen is zijn blauw onderop een stukje lichter.

Alle renners in de Tour met speciaal truitje

Renner

Team

Nationaal kampioen van?

Kleuren

Dylan Groenewegen

Jayco Alula

Nederland

Rood-wit-blauw

Mathieu van der Poel

Alpecin-Deceuninck

Wereldkampioen

Wit met regenboogaccenten

Arnaud De Lie

Lotto Dstny

België

Zwart met geel en rood

Alex Aranburu

Movistar

Spanje

Wit met Spaanse vlag

Paul Lapeira

AG2R La Mondiale

Frankrijk

Blauw-wit-rood

Sean Quinn

EF Education

Verenigde Staten

Blauw-rood-wit gemengd

Alberto Bettiol

EF Education

Italië

Groen-wit-rood

Rui Costa

EF Education

Portugal

Wit met groen en rood

Kevin Geniets

Groupama - FDJ

Luxemburg

Rood-wit-lichtblauw

Ryan Gibbons

Lidl-Trek

Zuid-Afrika

Wit met Zuid-Afrikaanse vlag

Startlijst Tour de France 2024: alle teams en renners

29 juni 2024, 07:00

De 111de editie van de Tour de France gaat zaterdag 29 juni van start in Florence. In de grootste ronde ter wereld strijden de renners in 21 etappes om de felbegeerde gele trui. Visma | Lease a Bike reist af met onder andere de net op tijd herstelde titelverdediger Jonas Vingegaard en Wout van Aert. Dit zijn de 22 teams en in totaal 176 renners die op de voorlopige startlijst staan voor de Ronde van Frankrijk.