Titelverdediger Oranje gaat de boot in tegen wereldkampioen Duitsland op EK hockey

Eimert Pruis • 21:52, 21-08-2023 / Laatste Update: 21:05, 11-12-2023

De Nederlandse hockeyers hebben in hun 2e groepswedstrijd op het EK een ruime nederlaag geleden tegen gastland Duitsland. Titelverdediger Oranje ging in Mönchengladbach met 3-0 onderuit tegen de huidige wereldkampioen.

De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee had zaterdag de 1e wedstrijd tegen Frankrijk nog met 6-0 gewonnen. Duitsland bleek echter van een andere orde. De thuisploeg nam binnen 5 minuten een 2-0-voorsprong na een tip-in van Justus Weigand en een doelpunt van Niklas Wellen, die de treffer op zijn naam kreeg nadat de bal een Nederlandse voet had geraakt.

Licht herstel Oranje

Oranje herpakte zich enigszins en Thierry Brinkman, Terrance Pieters en Jip Janssen, die 2 keer mocht aanleggen voor een strafcorner, waren voor rust dicht bij de 2-1. Na een fraaie redding van de Nederlandse keeper Maurits Visser op een inzet van Niklas Wellen viel een van richting veranderd schot van Malte Hellwig alsnog binnen voor de 3-0.

Nog meer kansen

Brinkman en Duco Telgenkamp kregen namens Oranje kansen in het 3e kwart, maar de Duitse keeper Jean-Paul Danneberg redde een aantal keer bekwaam. Janssen werkte in de slotfase nog een 3e strafcorner naast het Duitse doel.

Nog alle kansen voor Oranje

Nederland staat na de nederlaag op de 2e plaats in de groep met 3 punten, 1 punt minder dan Duitsland. Frankrijk heeft eveneens 3 punten, Wales heeft 1 punt. De nummers 1 en 2 gaan naar de halve finales van het EK. Nederland speelt woensdag zijn laatste groepswedstrijd tegen Wales.