EL Groep D: AZ na uitstekende inhaalrace door in Europa League (video)

admin • 21:52, 08-12-2016 / Laatste Update: 06:49, 08-01-2024

Jaaaa! AZ is door naar de knock-outronde van de Europa League. De Alkmaarders wonnen donderdagavond in eigen huis met 3-2 van het grote Zenit uit Rusland. Ben Rienstra, Ridgeciano Haps en Muamer Tankovic zorgden met doelpunten voor de verrassende winst.

AZ begon goed aan de wedstrijd en kreeg al na 1 minuut een grote kans. Haps kwam goed op via links, gaf voor op spits Robert Mühren maar hij schoot net over. Aanvoerder Rienstra werd daarna de held van Alkmaar. De middenvelder stoomde in de 7e minuut op vanaf het middenveld en schoot vanaf zo'n 18 meter met zijn linkerbeen binnen. Een droomstart voor AZ dus. En zo scoorde Rienstra:

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 8 december 2016

AZ lekker bezig

Amper 3 minuten later was het Mühren die dicht bij de 2-0 was. De spits schoot vanaf links, maar Zenit-doelman Lodyging kon redden. Tankovic was de volgende AZ'er die mocht schieten van de Russische verdedigers. Zijn poging ging alleen een meter naast de goal.

Zenit wakker

De dreiging van AZ zorgde ervoor dat Zenit wakker werd. De Russen kregen na 15 minuten de eerste kans. Derrick Luckassen probeerden een voorzet van Zenit-linksback Yuri Zhirkov weg te werken, maar de bal ging richting eigen goal. Doelman Rochet was attent en kon redden.

Haps

Na een half uur kwam AZ goed weg bij een schot van Giuliano na een sterke actie van Artem Dzyuba. Djordjevic dacht de rebound na een schot binnen te schieten, maar hij stond buitenspel. 3 minuten voor rust zorgde Haps ervoor dat AZ héérlijk de kleedkamer inging. De linksback stoomde weer mee op naar voren en schoot met rechts binnen in de verre hoek. Een mooie goal en een mooie timing. En dat 3 minuten voor rust.

Tankovic

Na de thee kreeg AZ meteen weer een kans. De goed spelende Tankovic vuurde na een mooie actie met links op het doel van Zenit, maar de Russische doelman Lodygin kon knap redden. Ook Mühren kreeg weer kansen. De spits schoot 2 keer, maar beide ballen gingen naast het doel.

2-1

In de 58e minuut bracht Zenit de spanning terug. De Braziliaanse aanvaller Giuliano schoot vanaf 16 meter met een hard schot binnen: 2-1. Daarna zocht AZ nadrukkelijk naar de veilige 3-1 voorsprong. Weer zat het voor Mühren niet mee. de Volendammer was in 5 minuten tijd 4 keer dicht bij een goal, maar Lodyging keepte uitstekend.

Wereldgoal Tankovic

Zenit liet het er na de aansluitingstreffer niet bij zitten. Het kreeg de smaak te pakken en ondanks dat de Russen vrijdag 3 maanden winterstop hebben, wilden ze de 1e seizoenshelft nog wel goed afsluiten. AZ moest scherp blijven om niet cruciaal gelijk te komen. Niemand minder dan Tankovic zorgde in de 68e minuut voor een hele belangrijke goal. De Zweed schoot met een prachtig schot van afstand binnen, precies op het moment dat Zenit begon te geloven in een comeback: 3-1.

Schiet Muamer Tankovic @AZAlkmaar hier op heerlijke wijze naar de volgende ronde? #azzen https://t.co/DWlFwDIegY https://t.co/a8eZ64x589

3-2

10 minuten voor tijd maakte Zenit de wedstrijd weer spannend. Of ja, Zenit... Het was Stijn Wuytens die voor spanning op de tribune in Alkmaar zorgde. De verdediger gleed een voorzet ongelukkig in eigen goal en bracht de wedstrijd daarmee op 3-2.

WINST!

De spanning was daarna voelbaar in Alkmaar. Helemaal toen Luckassen in de 85e minuut bijná 4-2 maakte. De verdediger/middenvelder nam een vrije trap, maar schoot de bal vervelend in de muur. AZ bleef daarna scherp en zorgde voor een behoorlijke stunt door thuis met 3-2 te winnen van Zenit. De Alkmaarders gaan daardoor als nummer 2 door in de Europa League!

Inhaalrace

Dat AZ door is, is een uitstekende prestatie. De mannen van John van den Brom gaan als nummer 2 door met 8 punten en pakten er 7 uit de laatste 3 (!) wedstrijden. Een heerlijke inhaalrace dus. Met als kers op de taart de volgende ronde in de Europa League.

Averladze

De andere wedstrijd in groep D ging tussen het Maccabi Tel Aviv van Shota Averladze en Dundalk. De Israëliërs wonnen thuis met 2-1, maar zijn helaas klaar in Europa door de winst van AZ.