Diverse voetbalclubs willen niet meer dat er op kunstgras gespeeld wordt. Oorzaak: nieuws over van oude autobanden gemaakte rubber korrels (rubbergranulaat), die tussen de grassprieten zitten.
Verenigingen in Maarssen, Amersfoort en Zwijndrecht willen (voorlopig) niet meer dat er op kunstgras wordt gespeeld. In Zwijndrecht zijn donderdag de trainingen afgeblazen. Clubs in Eindhoven overwegen sluiting van hun kunstgrasvelden.
Veel voorbeelden
In Den Dolder wil een school niet meer dat kinderen sporten op een veld van de plaatselijke club. De Zeeuwse gemeente Reimerswaal verwijdert de korrels op een veld van VV Krabbendijke. De gemeente Gorinchem heeft de aanleg van een kunstgrasveld opgeschort. De Zuid-Hollandse gemeente Goeree-Overflakkee kiest nu voor een duurdere variant, zónder rubber, voor 18 aan te leggen kunstgrasvelden.
Bezorgde ouders
In sommige plaatsen, zoals Ede en Winterswijk, dringen voorzitters van voetbalclubs aan op vervolgonderzoek. Dan zijn er nog de bezorgde ouders. Voorzitter Paul Matthieu van SML uit Arnhem ziet 'een ontplofte mailbox' door vragen van ouders.
Volgens tv-programma Zembla was het onderzoek maar het gebruik van rubbergranulaat krakkemikkig. En er zijn signalen dat keepende kinderen vaker leukemie krijgen.
Diepgravend onderzoek
De Zembla-uitzending zorgt niet bij iedereen voor onrust. Volgens de KNVB is het niet nodig voetballertjes thuis te houden of velden te sluiten. ,,Wij hebben al eerder bij het onderzoeksinstituut RIVM aangedrongen op nieuw onderzoek. Ik begrijp de onrust, maar voorlopig baseren wij ons op het RIVM dat zegt dat er gewoon gevoetbald kan worden.''