Prijzengeld WK sprint | Dit bedrag verdienden Femke Kok, Jenning de Boo en Jutta Leerdam met hun medailles
Femke Kok (zilver), Miho Takagi (goud) en Jutta Leerdam (brons) op het WK Sprint. © ANP

Prijzengeld WK sprint | Dit bedrag verdienden Femke Kok, Jenning de Boo en Jutta Leerdam met hun medailles

12:12, 09-03-2024 / Laatste Update: 12:21, 09-03-2024

De WK sprint in het Duitse Inzell leverden drie Nederlandse medaillewinnaars op. Een medaille op een WK is natuurlijk een grote eer, maar de Internationale Schaats Unie (ISU) beloont de wereldtoppers daar niet voor met flinke bedragen.

De beste schaatsers ter wereld zijn deze dagen te vinden in Inzell voor de WK sprint en allround. De sprinters reden donderdag en vrijdag, op zaterdag en zondag is het de beurt aan de mannen en vrouwen van de lange adem.

Jordan Stolz, de snelste sprinter van allemaal, was niet van de partij bij de WK sprint. Hij kiest voor de WK allround. De Amerikaan won vorige maand bij de WK afstanden goud op de 500, 1000 en 1500 meter. Iets dat hij ook vorig jaar al presteerde. Doordat beide eindtoernooien komend weekend worden gehouden, heeft Stolz een keuze moeten maken en die viel op de WK allround. De lage prijzenpot bij de WK sprint kan daar ook weleens een rol in hebben gespeeld.

Erben Wennemars teleurgesteld in Jordan Stolz: 'Erger ik me al jaren aan'

7 maart 2024, 18:35

Oud-schaatser Erben Wennemars baalt van de keuze van Jordan Stolz om alleen mee te doen aan de WK allround. De Amerikaanse alleskunner vond het te zwaar om in vier dagen acht keer te rijden en stond dus niet aan de start bij de sprinters donderdag en vrijdag. Wennemars vindt dat overdreven wordt hoe zwaar het voor een schaatser is om veel wedstrijden te rijden.

Prijzengeld WK sprint 2024

De mannen en de vrouwen steden in totaal om 75.000 euro. Het bedrag was eerlijk verdeeld over beide toernooien. Er deden zowel bij de mannen als bij de vrouwen 28 rijders mee, maar slechts zes daarvan kregen prijzengeld. De winnaar moet het doen met net iets minder dan 12.000 euro.

Einduitslag

Prijzengeld

1

11.970 euro

2

9.210 euro

3

7.370 euro

4

4.605 euro

5

2.760 euro

6

1.840 euro

Nederlandse deelnemers

Namens Nederland deden er zes schaatsers mee. Femke Kok, Jutta Leerdam en Isabel Grevelt bij de vrouwen, Kjeld Nuis, Joep Wennemars en Jenning de Boo bij de mannen. Kok en De Boo pakten allebei zilver en dus 9.210 euro. Het brons van Leerdam was goed voor 7.370 euro. Dankzij zijn vierde plek in het eindklassement mocht Nuis 4.605 euro meenemen.

TV-gids: op deze zender zie je de openingsdag van het WK allround

9 maart 2024, 06:38

De snelste schaatsers van de wereld reizen af naar Duitsland voor het WK allround. Het belooft een spannende strijd te worden tussen de Nederlandse top en een hoop buitenlandse uitdagers. Bekijk hier waar je het WK allround kan zien én het programma in Inzell.

Lage prijzenpot

Dat een schaatser het niet van het prijzengeld moet hebben, werd al duidelijk tijdens de WK afstanden van dit jaar. Een goude medaille leverde daar 'slechts' 5600 euro op. Oud-schaatser Erben Wennemars noemde dat bedrag 'best karig'. Hij gaf aan dat de rijders het meer moeten hebben van de premies van schaatsbond KNSB en hun persoonlijke sponsors.

De sprinters worden niet rijk van de vier afstanden op het WK, maar ook de allrounders verdienen geen jackpot komend weekend. Desondanks ligt het prijzengeld bij dat toernooi wel iets hoger dan bij de WK sprint.