De bondscoach van Suriname, Dean Gorré, is op een missie. De 49-jarige trainer wil met Suriname de voetbalwereld laten ‘schudden’. Sportnieuws.nl-redacteur Brian Vesseur belde met Gorré. In 3 delen vertellen we over zijn levenslange droom. In deel 1: de 9 ‘Nederlandse’ jongens die Suriname komen versterken.
Deel 2: Suriname droomt van wedstrijd tegen Oranje in strijd tegen racisme
Deel 3: Dean Gorré: ‘Het is bijna zeker dat wij in 2026 op het WK staan’
Al jaren plukt Oranje de vruchten van de voetbalgenen waar Surinaamse jongens over beschikken. In het huidige Nederlands elftal stroomt er bijvoorbeeld bij Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en Quincy Promes Surinaams bloed door de aderen.
Sinds november mogen Nederlands Surinaamse jongens dankzij een 'sportpaspoort' ook voor Suriname uitkomen*. Warner Hahn is de 9e speler die daar gebruik van gaat maken. Maar de 8 jongens voor Hahn blijken zelf voor die nieuwe wet te hebben gezorgd. Die 8 jongens zijn Nigel Hasselbaink, Kelvin Leerdam, Miguel Nelom, Ryan Donk, Diego Biseswar, Mitchell Donald, Tjaronn Chery en Florian Jozefzoon.
Gorré maakt z’n eigen nieuws
Wat Gorré van het nieuws van Hahn vond? Hij moet lachen: "Nou, ik heb het nieuws zelf gemaakt!" De bondscoach heeft de keeper natuurlijk zelf benaderd. Gorré noemt Hahn een geweldige aanwinst. "We hebben goede gesprekken gehad. Hij heeft er ook over na kunnen denken, over z’n carrière. Hij zei wel meteen dat hij het een eer vond. Nadat hij erover na had gedacht zei hij dat-ie graag voor Suriname uit zou willen komen."
Tekst loopt door onder foto.
Warner Hahn in actie voor sc Heerenveen. (Soccrates Images)
Brief aan de president
"Zij hebben een open brief geschreven naar de president", vertelt Gorré over de 8 jongens. "Om te zorgen dat hij die stap nam (om een sportpaspoort in te voeren, red.). Dat hebben die jongens met z’n 8-en geregeld. Zo is de eerste stap genomen en zij zullen dus de eerste zijn die daarvan gebruik gaan maken. En ja, als je dan gaat kijken wat de toekomst gaat brengen… Er kunnen er altijd meer komen."
Reactie van het Surinaamse volk
Op de vraag hoe de Surinaamse gemeenschap aankijkt tegen de inbreng van 'Nederlandse' spelers, antwoordt Gorré: "Er zijn altijd een groepje mensen die dat gevoel heeft. Uiteindelijk moeten we niet kijken naar het kleine plaatje, we moeten kijken naar het grote plaatje."
"Welk bloed stroomt er door je aderen? Wat ben jij? Of je nou hier geboren bent, niet hier geboren bent, of je ouders zijn van hier, waar je ook ter wereld bent: als je voor Suriname wil uitkomen, moet je voor Suriname uit kunnen komen. Ongeacht waar je opgegroeid bent of waar je woont. En dat is waar we naartoe moeten. We moeten niet kijken naar 'onze' jongens en 'die' jongens, nee: we zijn allemaal broeders van elkaar."