Dit is de scheidsrechter bij België - Oekraïne: bedreigd door fans, heldenrol tijdens berucht EK-duel en twijfel na afgekeurde Oranje-goal
Anthony Taylor is de scheidsrechter tijdens België - Oekraïne op het EK © Getty Images, Beeldbewerking Sportnieuws.nl

Dit is de scheidsrechter bij België - Oekraïne: bedreigd door fans, heldenrol tijdens berucht EK-duel en twijfel na afgekeurde Oranje-goal

18:40, 26-06-2024 / Laatste Update: 18:48, 26-06-2024

Anthony Taylor is woensdag 26 juni de scheidsrechter tijdens België - Oekraïne op het EK. De Engelsman is een grote naam in de voetbalwereld, maar kwam ook vanwege de nodige incidenten in het nieuws. Hij keurde tijdens Nederland - Frankrijk bijvoorbeeld een veelbesproken doelpunt van Xavi Simons af. Dit weten we over de scheidsrechter.

De 45-jarige Taylor is een van de bekendste scheidsrechters op dit EK. Na zijn debuut in de Premier League in 2010 timmerde hij flink aan de weg, ook buiten het Verenigd Koninkrijk. Al bijna tien jaar fluit Taylor interlands, waaronder vijf van Nederland. Overigens verloor Nederland geen enkel duel waarin Taylor de leiding had. In 2020 mocht hij vanwege zijn goede prestaties voor het eerst naar een EK, waar een afschuwelijk incident zijn eerste wedstrijd volledig overschaduwde.

Hartstilstand op EK

Taylor was namelijk de scheidsrechter tijdens Denemarken - Finland, het duel waar Christian Eriksen een hartstilstand kreeg. De Brit zag meteen dat het foute boel was, zo vertelde hij later die zomer in gesprek met de BBC: "Ik keek hem recht aan toen hij viel. Ik kon zijn gezicht zien. Toen hij viel, wist ik meteen dat er iets mis was."

Anthony Taylor overlegt tijdens Denemarken - Finland na het incident met Christian Eriksen © Getty Images

Werken in de gevangenis

Dat Taylor meteen zag wat er met Eriksen aan de hand was, komt door zijn ervaringen buiten het veld. Hij werkte voordat hij doorbrak in de voetbalwereld als gevangenisofficier in Manchester, waar ook regelmatig incidenten plaatsvonden. Vanwege zijn kordate optreden tijdens het afschuwelijke incident kreeg hij veel complimenten, omdat hij ook emotionele spelers wist te kalmeren en zelf de rust bewaarde. Hij zou later zeggen dat het werk in de gevangenis hem daarbij hielp.

Tijdens het EK van 2020 kreeg hij dus de complimenten, maar drie jaar later was hij de gebeten hond. Het AS Roma van José Mourinho verloor de Europa League-finale van Sevilla en volgens de Portugese coach was dat volledig de schuld van Taylor omdat hij na een handsbal van Sevilla géén penalty gaf. Mourinho was zo boos dat hij zelfs in de parkeergarage nog verhaal ging halen bij de Engelsman.

José Mourinho is woedend op Anthony Taylor © Getty Images

Lastiggevallen met vrouw en dochter

Het werd later op het vliegveld nog een tandje erger. Daar werd Taylor, die samen met zijn vrouw en dochtertje was, door honderden fans van AS Roma belaagd. Dankzij een aantal agenten bleven Taylor en zijn familieleden ongedeerd en konden ze veilig het vliegtuig instappen.

Afgekeurde goal Oranje

Nederland beklaagde zich in de wedstrijd tegen Frankrijk bij Taylor, nadat hij een goal van Xavi Simons afkeurde. Dat gebeurde omdat Denzel Dumfries naast keeper Mike Maignan stond en hem zodoende hinderde. Dat wat althans de uitleg, want veel mensen waren het er ook absoluut niet mee eens. De wedstrijd van de Belgen is het tweede EK-duel van Taylor dit toernooi.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.