Ronald Koeman laat doorschemeren: 'Xavi Simons heeft absoluut een goede kans voor de basis'
Xavi Simons. ©Getty Images

Ronald Koeman laat doorschemeren: 'Xavi Simons heeft absoluut een goede kans voor de basis'

Aron Kattenpoel Oude Heerink • 20:53, 10-06-2024 / Laatste Update: 21:25, 10-06-2024

Bondscoach Ronald Koeman puzzelt in aanloop naar het EK nog op enkele posities. Voorafgaand aan de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland gaf hij maar liefst acht andere spelers de kans. Koeman verklaarde dat in ieder geval twee spelers een goede kans maken op een basisplek.

Tot dusver haalden Teun Koopmeiners en Xavi Simons nog niet hun hoge niveau, zoals ze spelen bij hun clubs. Koeman houdt vertrouwen. "Ze voelen zich heel prettig bij hun clubs. Nu moeten ze het niveau halen, zoals ze doen bij hun clubs. Xavi en Teun zijn absoluut spelers die kans maken op basis", zei Koeman voorafgaand bij NOS.

Koopmeiners viel in de warming-up voor de wedstrijd tegen IJsland geblesseerd uit met een liesblessure. Het is nog afwachten of Koeman beroep op hem kan doen dit EK. "Teun groeide met name in de laatste interlands meer richting zijn niveau van Atalanta. Bij hem vond ik het niet nodig om er met hem over te praten."

Volgens Koeman speelt bij Simons vooral zijn jeugdigheid een grote rol, dat hij nog niet zijn Leipzig-niveau haalt. "Xavi wil soms nog iets te veel of op momenten dat het niet kan. Dat is ook de leeftijd en ervaring. Daar moet hij op een goede manier mee omgaan en daar probeer ik hem in te steunen", aldus Koeman.

Simons beloont vertrouwen Koeman

In de wedstrijd tegen IJsland beloonde Xavi Simons meteen het vertrouwen van bondscoach Koeman. De 21-jarige aanvaller van Red Bull Leipzig maakte in de 23e minuut zijn eerste treffer als international van het Nederlands elftal na een goede aanval. Hij schoot Oranje naar een 1-0 voorsprong. Volg de wedstrijd hier live!

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale EK-pagina al het laatste nieuws rond Oranje en andere landen. Check verder ook alle selecties, groepsindelingen en de wedstrijden.