Stoppen of doorgaan? Europese competities pakken het allemaal anders aan
i

Getty Images

Stoppen of doorgaan? Europese competities pakken het allemaal anders aan

admin • 00:06, 05-04-2020 / Laatste Update: 01:05, 05-01-2024

De UEFA heeft al gezegd dat ze het uitspelen van de competities de voorkeur geven, maar de Europese competities zitten nog lang niet op 1 lijn. Zo is België al grotendeels klaar, terwijl ze in Duitsland alweer trainen om straks de competitie te kunnen hervatten. Een overzicht.

Nederland

Bij ons staat er nog een groot vraagteken achter het vervolg van de competitie. In Nederland weten we in ieder geval dat voetballen voor 1 juli verboden is. Dinsdag praat de KNVB de clubs bij over de 2 nog resterende scenario’s: uitspelen voor 3 augustus of niet. Daarin beslist het bestuur betaald voetbal, al hebben de clubs natuurlijk ook nog wat te zeggen.

Duitsland

Dan Duitsland ligt de competitie in ieder geval tot 30 april plat. Toch is de Deutsche Fussball Liga (DFL) al plannen aan het smeden, waardoor clubs uit voorzorg weer zijn gaan trainen. Het liefst willen ze 2 maanden later, voor 30 juni, alles af hebben. Er gaan geluiden op om de competitie in mei weer te hervatten, al wordt dat tegengesproken door de DFL. Dat zou moeten gebeuren zonder publiek en met zoveel mogelijk in het weekeinde, zodat er doordeweeks ruimte is voor bekerwedstrijden en eventueel Europees voetbal.

België

In België laat de Pro League het hervatten van de competitie niet tegen de gezondheidsrisico’s opwegen. Donderdag kwam de aanbeveling van de raad van bestuur om per direct met de competitie te stoppen, op verzoek van de clubs. Het Club Brugge van Ruud Vormer is daardoor kampioen en ook de andere toegangsbewijzen voor Europees voetbal zijn verdeeld. Op 15 april vallen de officiele beslissingen, maar nog lang niet alle besluiten staan vast. Zo is de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp nog niet van de baan en is er nog geen oplossing voor promotie (Oud-Heverlee Leuven of Beerschot) en degradatie (Waasland-Beveren).

Engeland

Ook de grootste voetbalcompetitie ter wereld ligt nog wel even stil, zo werd vrijdag duidelijk. De Premier League zou voor 30 april niet opnieuw opstarten, maar ligt na het laatste overleg tussen de clubs zelfs tot nader orde stil. De Engelsen volgen daarmee het voorbeeld van Spanje en Frankrijk, waar de nationale competities al voor onbepaalde tijd zijn onderbroken. Voor al deze landen zou er nu helemaal mee stoppen flinke financiële gevolgen hebben. Vooral vanwege peperdure televisiecontracten. In die contracten staat dat er geen cent overgemaakt wordt als wedstrijden niet doorgaan.

Italië

Ook in Italië is gisteren de hoogste klasse tot nader order stilgelegd. Tot vrijdag was hervatten in mei nog het streven, maar de clubs zagen wel in dat dat niet haalbaar zou zijn. In het door het coronavirus zwaar getroffen land is de kans op voetbal dit seizoen steeds kleiner. Want nog los van de gezondheidstoestand, moeten ze in de Serie A nog zeker 12 volledige speelronden afwerken om het seizoen ‘normaal’ te beëindigen.

En de Wit-Russische competitie? Die gaat verder waar die gebleven was. Op zaterdag werden daar 3 wedstrijden gespeeld, morgen nog eens 3.