Virgil van Dijk kent eigen beperkingen bij Nederland op EK: 'Dat raakt me wel'
Virgil van Dijk. © Getty Images

Virgil van Dijk kent eigen beperkingen bij Nederland op EK: 'Dat raakt me wel'

Rick Kraaijeveld • 11:00, 28-06-2024 / Laatste Update: 11:35, 28-06-2024

Het Nederlands elftal is klaar voor de wedstrijd in de achtste finales tegen Roemenië. Oranje werd derde na de slechte wedstrijd tegen Oostenrijk (3-2 verlies), maar dat pakte achteraf gezien nog goed uit ook. Toch is aanvoerder Virgil van Dijk niet blij met de manier waarop het misging tegen de Oostenrijkers.

De aanvoerder van het Nederlands elftal heeft zich laten horen na de nederlaag. "Ja dat spreekt voor zich, het gaat erom dat we verantwoordelijkheden pakken in de wedstrijd. Dat is iets dat beter moet", zei Van Dijk vrijdag op een persconferentie van Oranje. "Er is heel veel gesproken. Harde woorden, wat nodig is. Er zijn beelden bekeken van de wedstrijd. Er is zeker veel gebeurd. De vrije middag heeft ook geholpen, maar nu is het tijd om het echt te laten zien."

Kritiek op Virgil van Dijk

Wat er besproken was, wilde Van Dijk niet zeggen. "We moeten het laten zien op het veld, dat is wat nodig is", benadrukte hij. De aanvoerder van Oranje en Liverpool lag zelf ook onder het vergrootglas na de wedstrijd tegen Oostenrijk. Onder andere Marco van Basten uitte kritiek, die ook Van Dijk bereikte. "Ik ben zelf ook niet gek, ik zie dat ook", aldus Van Dijk, die vooral kritiek kreeg op het feit dat hij niet doordekte en de rest van zijn team niet neerzette.

"Doordekken vind ik lastig, dat zijn korte momenten en die moet je snel bepalen", analyseerde hij. Nu moet de knop om. "De verantwoordelijkheid die ik heb en wil nemen is heel hoog. De kritiek raakt me dus wel", aldus Van Dijk, die erover sprak. "Ik vind dat ik daar ook beter in en moet zijn. 'Lead by example', zeg ik altijd als aanvoerder. Dat is waar het begint. Het hele elftal liep niet, maar ik kijk vooral naar mezelf, dat ik meer kon laten zien. Dat wil ik dinsdag laten zien."

Afgang tegen Oostenrijk

De uitslag deed het misschien minder vermoeden, maar Oranje werd bij tijd en wijlen weggespeeld door Oostenrijk. Dus, vroeg Valentijn Driessen, hoe het komt dat zulke wedstrijden er structureel bijzitten. Van Dijk: "Misschien overschatten we onszelf wel qua kwaliteit. Maar dat zijn momentopnames, maar het gevoel na Frankrijk dat was goed. We creëren niet heel veel kansen, maar geven niet zoveel weg. We moeten de balans zien te vinden."

De rapportcijfers voor Nederland na duel met Oostenrijk: Joey Veerman zakt compleet door het ijs

25 juni 2024, 19:59

Oranje heeft de koppositie in de groep op een dramatische wijze weggegeven. Er was totaal geen organisatie tegen een agressief spelend Oostenrijk. Nederland werd aan de rechterkant volledig overlopen en was defensief teleurstellend zwak. Kinderlijk liet men mannetjes lopen, waardoor Oostenrijk gemakkelijk dreigend werd. Een topper is dan ook niet aan te wijzen na deze verliespartij.

Alles over het EK

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.