Frank van den Broek kijkt ogen uit bij Tourdebuut: 'Soms denk ik: waar ben ik beland?'
Frank van den Broek. © Getty Images

Frank van den Broek kijkt ogen uit bij Tourdebuut: 'Soms denk ik: waar ben ik beland?'

07:20, 29-06-2024 / Laatste Update: 07:20, 29-06-2024

Het gaat snel met de carrière van Frank van den Broek. De 23-jarige Nederlander maakt zaterdagmiddag zijn Tourdebuut, terwijl hij twee jaar geleden voornamelijk in eigen land en België eendagskoersen reed. Nu maakt hij onderdeel uit van het fietsgeweld waar hij iedere zomer naar keek.

"Als ik vrij was van school ging ik lekker lui op de bank een etappe kijken en daarna nog de avondprogramma's", zegt de renner van Team dsm-firmenich PostNL in afwachting van de Tourstart. Toch is de voormalig student informatica niet echt onder de indruk. "Het voelt allemaal vrij natuurlijk. Ook in een clubteam heb je soigneurs en mechaniekers. Het dagritme is hetzelfde, alleen alles eromheen is anders. Soms denk ik wel: waar ben ik nou eigenlijk beland?"

Startlijst Tour de France 2024: alle teams, renners en uitvallers

2 juli 2024, 12:00

De 111de editie van de Tour de France zaterdag 29 juni van start gegaan in Florence. In de grootste ronde ter wereld strijden de renners in 21 etappes om de felbegeerde gele trui. Visma | Lease a Bike is afgereisd met onder andere de net op tijd herstelde titelverdediger Jonas Vingegaard en Wout van Aert. Dit zijn de 22 teams en in totaal 176 renners die op de definitieve startlijst staan voor de Ronde van Frankrijk.

Eindzege Ronde van Turkije

Van den Broek fietst dit jaar voor het eerst tussen de profs en dat gaat hem goed af. Dit jaar won hij tot ieders verbazing de Ronde van Turkije. Zijn team liet hem een dag voor eigen succes gaan en dat leverde niet alleen ritwinst op maar ook de leiderstrui, die hij niet meer afstond. "Het was een verrassing en ik moet er meteen bij zeggen dat er niet veel klimmers meededen", tempert Van den Broek die prestatie toch enigszins.

Op jonge leeftijd kreeg Van den Broek een racefiets van zijn ouders, nadat hij een kruisband in zijn knie scheurde. Andere sporten kon hij daardoor niet meer beoefenen. "Ik had wel eens wedstrijdjes gefietst, zoals de Joop Zoetemelk Classic, op een gewone fiets. Langzaam groeide de competitiedrang, maar pas twee jaar geleden ontdekte ik dat ik kan klimmen."

'Ontdekkingsreis'

Toch hoeven de Nederlandse Tourliefhebbers Van den Broek niet vooraan te zien tijdens de klimetappes. "Die zijn wellicht nog te lastig voor mij", stelt Van den Broek. "Deze Tour wordt toch vooral een ontdekkingsreis. Ik moet zien waar ik sta op dit allerhoogste niveau. Ik hoop me te kunnen tonen en als ik de slotdag in Nice haal ben ik sowieso tevreden. Je wordt er ook sterker van."

TV-gids: op deze zender kijk je live naar de Tour de France 2024

28 juni 2024, 07:30

De strijd om de felbegeerde gele trui barst in Florence los op zaterdag 29 juni. In drie weken tijd leggen de renners 3.500 kilometer af, met 60 kilometer die wordt afgelegd in de individuele tijdrit. Met Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard als torenhoge favorieten en enkele gevaarlijke outsider staan er genoeg renners aan de start om in de gaten te houden. Lees hieronder op welke zender je de Tour de France live kan volgen.

Tijdens de presentatie van de Ronde van Frankrijk kreeg Van den Broek mee waarom het de grootste koers ter wereld is. "Een lange dag, ik begon me zelfs een beetje te vervelen. Maar het was wel mooi, al die mensen." Het was een eerste kennismaking met wat hem de komende weken te wachten staat. "Aan de ene kant is het contrast met wat ik gewend was supergroot. Maar het blijft gewoon koersen en afzien op de fiets."

Alles over de Tour de France

De Ronde van Frankrijk begint zaterdag in Italië met een rit van Florence naar Rimini. Bekijk op onze speciale pagina over de Tour de France al het laatste nieuws, het volledige rittenschema en de rituitslag en standen in de overige klassementen en de lijst met alle deelnemers. Check ook het overzicht met het te winnen prijzengeld.