Tadej Pogacar grijpt gele trui in tweede Tour-etappe, Jonas Vingegaard maakt indruk, Fransman pakt de dagzege
Jonas Vingegaard in het wiel van Tadej Pogacar. © Getty Images

Tadej Pogacar grijpt gele trui in tweede Tour-etappe, Jonas Vingegaard maakt indruk, Fransman pakt de dagzege

17:21, 30-06-2024 / Laatste Update: 19:04, 30-06-2024

De heuvelachtige tweede etappe van de Tour de France, met een lastige finale in Bologna, heeft de verwachtingen waargemaakt. De winnaar van de dag kwam uit de kopgroep en daar achter maakten de klassementsmannen er in de finale een prachtige show van.

De rit startte in Cesenatico en voerde via onder meer drie beklimmingen van de derde categorie en een van de vierde categorie naar Bologna. Daar moest nog twee keer de steile Côte de San Luca, bekend uit de Ronde van Emilië, worden beklommen.

Profiel van de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk van 2024. © Tour de France

Al vroeg in de etappe reed een kopgroep met elf renners weg. Onder hen de Nederlanders Mike Teunissen en Bram Welten. Die laatste, ploeggenoot van geletruidrager Romain Bardet, moest zijn metgezellen snel weer laten gaan. De andere tien bouwden gestaag een flink voorsprong op, voordat het tempo in het peloton omhoog ging.

Valpartij Wout van Aert

Op zo'n 85 kilometer van de streep ging het mis achterin het peloton. Onder meer Wout van Aert ging tegen de grond. De Belg krabbelde weer overeind en liet weten dat het goed met hem ging, maar het tempo ging wel uit de achtervolging. En dus reed de kopgroep weer verder weg.

In de slotronde in Bologna knalde de kopgroep uit elkaar. Teunissen kon zijn kompanen niet meer volgen en zou geen rol meer spelen. Kévin Vauquelin bleek de beste en reed solo naar de streep.

Kévin Vauquelin pakte de etappe. © Getty Images

In het peloton maakte de ploeg van Tadej Pogacar tempo en net voor de top van de San Luca spoot de Sloveen ervandoor. Alleen Jonas Vingegaard kon hem bijbenen en de Deen van Visma - Lease A Bike nam in de afdaling over. Romain Bardet zag zo hoe zijn gele droom al na één dag weer voorbij was, want Pogacar is de nieuwe leider. De grote verliezer van de dag was Primoz Roglic. De Sloveen van Red Bull kon zijn rivalen niet volgen en verloor zo kostbare tijd voor het algemeen klassement.

Maandag volgt de laatste van drie ritten op Italiaanse bodem. In Turijn wordt dan een massasprint verwacht.

Uitslag tweede Tour-etappe

Alles over de Tour de France

De Ronde van Frankrijk begint zaterdag in Italië met een rit van Florence naar Rimini. Bekijk op onze speciale pagina over de Tour de France al het laatste nieuws, het volledige rittenschema en de rituitslag en standen in de overige klassementen en de lijst met alle deelnemers. Check ook het overzicht met het te winnen prijzengeld.