Het geheime wapen van Portugal heeft een traantje onder zijn oog

Brian Vesseur • 15:27, 10-07-2016 / Laatste Update: 21:01, 07-01-2024

Het is alweer tijd voor de EK-finale. Na een maand lang voetbal neemt Frankrijk het in eigen land op tegen Portugal. Dit Europees Kampioenschap zal de boeken ingaan als een cursus verdedigen voor gevorderden: er vielen weinig goals en de meeste landen stonden achterin sterk. Toch gaat de finale zondagavond een hoop doelpunten opleveren, zo vertellen de statistieken.

Frankrijk en Portugal gaan zondagavond hun 7e wedstrijd van het toernooi spelen. Het wordt een strijd tussen de 3 aanvallers van Frankrijk en de 2 van Portugal. Gaan er doelpunten vallen? Dat weten we bijna wel zeker:

Maar er is één speler die niet in de basis gaat beginnen: Ricardo Quaresma. De buitenspeler van Besiktas zal op de bank zitten, naast halve Portugese houthakkers. Mocht u zich afvragen waarom hij twee getatoeëerde traantjes onder zijn oog heeft: dat is daarom.

Magische voeten

De 32-jarige gangster is nog sierlijker dan Cristiano Ronaldo. Waar je bij de legendarische Ronaldo ziet dat hij zich voortbeweegt als een patserige atleet, zie je bij Quaresma het talent dat van zijn voeten afdruipt. De magische buitenkant van zijn voet heeft al menig keeper verrast. Het is daarom sneu dat hij de bank moet delen met kaartenpakkers als Bruno Alves en Pepe.

Quaresma speelde dit toernooi 191 minuten en besliste daarin 2 wedstrijden. Vijfmaal mocht hij invallen, 1 groepswedstrijd begon hij in de basis. In de achtste finale van het EK scoorde Quaresma in de 117e minuut de 1-0 tegen Kroatië, waardoor Portugal doorging. Een ronde later, in de kwartfinale tegen Polen, schoot Quaresma de beslissende penalty binnen: 3-5.

Het is te hopen dat Quaresma ook in wedstrijd 7 mag invallen. En even met zijn buitenkant laat zien hoe het moet. Of met een dubbele panna.