NBA play-offs | Het programma en de uitslagen richting de NBA Finals
Nikola Jokic won met de Denver Nuggets de NBA Finals in 2023 © Getty Images

NBA play-offs | Het programma en de uitslagen richting de NBA Finals

09:55, 23-05-2024 / Laatste Update: 09:57, 23-05-2024

De reguliere competitie in de NBA is afgerond en dus komen de resterende teams in actie tijdens de play-offs. Zestien teams mochten meedoen aan de strijd om de titel en wij zetten de uitslagen en het programma in de Eastern en Western Conference op een rijtje.

Voor alle basketballiefhebbers is de mooiste periode van het jaar begonnen met de play-offs, die zijn gestart op 21 april. Daarvoor stond nog het play-in toernooi op de planning, om de laatste twee teams van zowel de Eastern als Western Conference toe te wijzen. Die plekken gingen naar Philadelphia 76ers en Miami Heat in het oosten en Los Angeles Lakers en Sacramento Kings in het westen.

Play-offs

Sinds zaterdagnacht 21 april is de strijd los gebarsten in de eerste ronde. Iedere ronde spelen teams in een 'best of seven'-serie, eerste tot vier overwinningen, voor een plek in de volgende ronde.

Uitslagen eerste ronde

Western Conference

 • Oklahoma City Thunder (1)* tegen New Orleans Pelicans (8): 4-0
 • Los Angeles Clippers (4) tegen Dallas Mavericks (5)*: 2-4
 • Minnesota Timberwolves (3)* tegen Phoenix Suns (6): 4-0
 • Denver Nuggets (2)* tegen Los Angeles Lakers (7): 4-1

*Door naar de volgende ronde

Eastern Conference

 • Boston Celtics (1)* tegen Miami Heat (8): 4-1
 • Cleveland Caveliers (4)* tegen Orlando Magic (5): 4-3
 • Milwaukee Bucks (3) tegen Indiana Pacers (6)*: 2-4
 • New York Knicks (2)* tegen Philadelphia 76ers (7): 4-2

*Door naar de volgende ronde

Uitslagen Conference halve finales

Eastern Conference Semifinals

 • Boston Celtics (1)* tegen Cleveland Caveliers (4): 4-1
 • New York Knicks (2) tegen Indiana Pacers (6)*: 3-4

Western Conference Semifinals

 • Oklahoma City Thunder (1) tegen Dallas Mavericks (5)*: 2-4
 • Denver Nuggets (2) tegen Minnesota Timberwolves (3)*: 3-4

*Door naar de conference-finale, Boston Celtics was de eerste club die zich plaatste.

Finales

Eastern Conference finale

Boston Celtics (1) tegen Indiana Pacers (6): 1-0

Western Conference finale

Dallas Mavericks (5) tegen Minnesota Timberwolves (3): (1-0)

Kanshebbers Eastern Conference

In het oosten werd al vrij snel duidelijk dat Boston Celtics (1) gedurende het reguliere seizoen met kop en schouders boven de rest uitstak. Onder leiding van superster Jayson Tatum zijn de Celtics het beste team in de NBA met een record van 64-18. Het team uit Boston verloor vorig jaar in game 7 van de Eastern Conference Final van Miami Heat. Ten opzichte van vorig jaar zijn de Celtics guard Marcus Smart kwijt, maar versterkten ze zich met Kristaps Porzingis en Jrue Holiday. Dat lijkt tot nu toe goed uit te pakken, waardoor de Celtics een van de titelfavorieten zijn.

Jayson Tatum hoopt zijn eerst titel te bemachtigen met de Boston Celtics © Getty Images

New York Knicks (2) draaide een sterk seizoen, maar lijkt voor de play-offs te weinig ervaring in de ploeg te hebben. De hoop zal zijn gevestigd op point guard Jalen Brunson, die gemiddeld 28,7 punten per wedstrijd scoorde tijdens het reguliere seizoen.

Kanshebbers Western Conference

In het westen werd de strijd om de eerste plaats pas tijdens de laatste speelronde beslist. Oklahoma City Thunder (1) eindigde net als Denver Nuggets (2) op 57 overwinningen dit seizoen, maar het onderling resultaat was in het voordeel van de Thunder.

De grote man bij het team uit Oklahoma is Shai Gilgeous-Alexander. De pointguard scoorde dit seizoen gemiddeld 30,1 per wedstrijd en hielp zijn team zodoende aan de koppositie in de Western Conference. Met powerforward Chet Holmgren beschikt de Thunder over nog een talentvolle speler. De vraag is of de Thunder voldoende ervaring hebben om tijdens de play-offs te winnen van concurrerende teams.

Shai Gilgeous-Alexander speelt een uitstekend seizoen namens Oklahoma City Thunder © Getty Images

Een goed voorbeeld van een team met veel ervaring in de play-offs zijn de Denver Nuggets. Lange tijd leek het erop dat zij de eerste positie in het westen zouden grijpen, maar deze ging na het verlies tegen San Antonio Spurs naar de Thunder. De huidige NBA-kampioen versloeg in de Finals de Miami Heat in vijf wedstrijden. Finals MVP Nikola Jokic bekroonde zijn ijzersterke seizoen door het eerste kampioenschap voor de Nuggets te winnen. Met pointguard Jamal Murray, die samen met Jokic de meeste scores voor de rekening neemt, leken de Nuggets samen met de Celtics de grote favorieten. Minnesota Timberwolves heeft ervoor gezorgd dat Denver Nuggets niet meer hoeft te denken aan een tweede titel op rij.

Dallas Mavericks (5) beschikt over superster Luka Doncic, waardoor zij altijd behoren tot een van de kanshebbers. De Sloveen leidt de NBA met gemiddeld 33,9 punten per wedstrijd. Naast Doncic beschikken de Mavericks over pointguard Kyrie Irving, die zelf ook makkelijk de basket weet te vinden. De twee spelers moeten wel de kar trekken voor de Mavs om een rol van betekenis te kunnen spelen in de play-offs. Op voorhand lijkt het team toch onder te doen voor andere concurrerende teams.

Luka Doncic (l) en Nikola Jokic (r) trekken de kar namens hun teams in de play-offs © Getty Images

Wie praat over de play-offs heeft het natuurlijk over LeBron James. De inmiddels 39-jarige legende weet niet van ophouden en deed dit jaar opnieuw een gooi naar de titel. Nog altijd scoort de viervoudig NBA-kampioen waanzinnige statistieken waarmee hij Los Angeles Lakers naar de play-ins wist te leiden. Daarin waren James en zijn kompaan Anthony Davis te sterk voor New Orleans Pelicans. LeBron en co werden eind april echter al meteen uitgeschakeld in de eerste ronde van de play-offs.

NBA Finals

De NBA Finals van 2024 starten in Amerika op 6 juni. In een 'best of seven'-serie strijd de winnaar van de Eastern Conference tegen de winnaar van de Western Conference en wordt beslist wie zich mag kronen tot kersverse kampioen.