‘Snel alles op tafel over rubberkorrels kunstgras’

29 november 2016

ANP
Advocaten storten zich op kunstgrasaffaire

Alle vragen over het eventuele gevaar van sporten op kunstgrasvelden met giftige rubberkorrels moeten zo snel mogelijk en volledig worden beantwoord. Daarover is het kabinet volgens staatssecretaris Sharon Dijksma zeer vastberaden.


,Het RIVM doet nu onderzoek en gaat niet alleen kijken naar de stoffen zelf, maar juist ook naar de gevaren die blootstelling aan deze stoffen opleveren. Zo hopen we snel een reëel beeld te krijgen over de effecten. Het mooiste zou zijn als het niet schadelijk is. Dan hebben we ons terecht heel druk gemaakt, maar valt het uiteindelijk mee."

Dijksma reageerde op vragen van de SP over een recent onderzoek naar rubberkorrels op kunstgrasvelden door bandenbranchevereniging VACO. Daaruit blijkt dat 58 van de 60 onderzochte velden met zogeheten rubbergranulaat kankerverwekkende stoffen bevatten.

Strengere normen
Het was al bekend dat er schadelijke stoffen zitten in dit materiaal, maar de hoeveelheid blijft binnen de EU-normen voor industriële producten. Nederland heeft, samen met Zweden, tevergeefs in Brussel geprobeerd om rubberkorrels op kunstgrasvelden onder de veel strengere consumentennormen te laten vallen.

,,Er is nog geen bewijs dat kunstgrasgranulaat slecht is, maar er is ook geen bewijs dat er niets aan de hand is", aldus de staatssecretaris van Milieu. ,,Dat is exact de reden dat we het RIVM gevraagd hebben om nader onderzoek te doen. Dan kunnen we de consequenties zien en vervolgstappen nemen." De uitslag van dat grote onderzoek wordt nog vóór de Kerst verwacht.

SP-Kamerlid Schmaling gaf aan dat veel mensen 'ieder weekend D'tjes, E'tjes en F'jes op het kunstgrasveld hebben staan'. ,,Zij willen weten waar ze aan toe zijn."

Wil jij het belangrijkste VOETBALNIEUWS gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met VOETBAL AAN naar 06 135 591 70 of klik hier.

reacties
ReageerReageer op dit bericht