Manchester City wint in spectaculair voetbalgevecht van stadsgenoot United

admin • 17:23, 10-09-2016 / Laatste Update: 15:16, 12-12-2023

Manchester City heeft de eerste Battle of Manchester van dit seizoen gewonnen. De ploeg van Pep Guardiola dankt dat vooral aan een uitmuntende eerste helft. United-trainer José Mourinho greep in de rust in, haalde de frivoliteit uit het spel van de gasten, maar zag zijn sterspeler (Ibrahimovic) behalve scoren in de eerste helft het tweede bedrijf vooral kansen missen. Het spectaculaire voetbalgevecht eindigde in 1-2.

Genieten

Het blauwe deel van Manchester zal het eerste gedeelte van de wedstrijd ongetwijfeld hebben genoten. Kevin de Bruyne wordt na een kleine 10 minuten weggestuurd door Nicolas Otamendi, maar zijn voorzet kreeg geen vervolg. Diezelfde De Bruyne is een paar minuten later wél succesvol: Daley Blind liet zich verrassen door de snelle Belg. De Bruyne tikt de bal voor zijn neus weg en oog in oog met keeper David de Gea maak hij de verdiende 0-1.

Slordig

Manchester United zet daarna aan. The Red Devils hebben een aantal keer de mogelijkheid om uit te breken. Slordigheden in de passing maken een fatsoenlijke aanval onmogelijk. Het spel gaat vooral via Paul Pogba en Zlatan Ibrahimovic, die een individuele actie de voorkeur geven boven snel combinatiespel en zo het tempo uit de aanval halen.

De Bruyne

Een kleine 10 minuten voor rust kan De Bruyne naast een doelpunt ook een assist op zijn naam schrijven. De Belgische spelmaker kapt twee United-spelers uit en schuift de bal tegen de paal. De Gea, die aan de grond genageld staat, kan daarna niet meer reageren op het doeltreffende schot van Kelechi Iheanacho.

scoutkennedy: Iheanacho gets the rebkund to put … #manchesterderby NBC Sport… Premier Leagu… https://t.co/5RR2qmfaaWpic.twitter.com/ixZdmaYPRC

— FanSportsClips (@FanSportsClips) 10 september 2016

Bravo, Claudio!

Het lijkt dus een makkelijke middag te worden voor City. Zo makkelijk dat de debuterende doelman Claudio Bravo denkt: laat ik de spanning terugbrengen. De Chileen ziet bij een hoge bal vanaf de zijkant zijn collega John Stones over het hoofd, laat de bal los en die bal valt voor de voeten van Zlatan Ibrahimovic. We hoeven je niet te vertellen hoe dat afliep. Met 1-2 gaan de mannen rusten.

Trainers battle

Aan het begin van de tweede helft blijken de Engelse kranten gelijk te hebben: Mourinho doet een tactische omzetting en laat zijn elftal verder vooruit dekken. Daardoor komt City het eerste gedeelte van de tweede helft niet in zijn spel. De lange ballen vliegen over smaakmakers David Silva en De Bruyne heen. Ondanks die omzetting lukt het United niet om écht gevaarlijk te worden. Voordeel voor de thuisploeg is dat City het ook lastig heeft; het komt lang niet aan haar niveau van de eerste helft. Guardiola grijpt ook in en brengt met Fernandinho een extra centrale middenvelder. Door de tegenvallende Raheem Sterling te wisselen voor Leroy Sané, komt er meer breedte in het spel van City en kunnen de gasten weer gaan voetballen in plaats van tegenhouden.

Afgekeurd doelpunt

Na bijna 70 minuten krijgt Manchester United weer een grote kans. Blind stuurt van achteren invaller Marcus Rashford weg. De snelheidsduivel staat linksbuiten, komt naar binnen en schiet de bal op doel. Ibrahimovic, die meer ballen over dan op doel schiet, verandert de bal onbewust van richting en laat Bravo voor de tweede keer deze middag kansloos. Dat doet de Zweed in buitenspelpositie, waardoor het doelpunt wordt afgekeurd. Niet veel later raakt De Bruyne voor de tweede keer deze wedstrijd de paal.

Pompen of verzuipen

Manchester United zet in de slotfase nog een offensief in; het werd pompen of verzuipen. Het dringt City terug en dwingt de ploeg van Guardiola daarmee tot reactievoetbal. Dreiging is er voldoende, maar het ontbreekt vooral aan de laatste pass. De defensie van City houdt knap stand tegen de aanvallende kracht van United en wint zo de eerste Manchester-derby van dit jaar: 1-2.