Waarom Rashford veel scoort (en ManUtd nog meer bij Lukaku-transfer)
i

PHOTO_NEWS

Waarom Rashford veel scoort (en ManUtd nog meer bij Lukaku-transfer)

admin • 14:43, 23-03-2016 / Laatste Update: 11:10, 12-12-2023

Marcus Rashford maakte een vliegende start in het shirt van Manchester United en de jonge aanvaller staat nog altijd op het wedstrijdformulier van manager Louis van Gaal. De 18-jarige Engelsman kan maar beter genieten van de roem en eer van de afgelopen weken; volgend seizoen zal Manchester United een nieuwe aanvaller moeten presenteren. De spitspositie blijkt - ondanks de snelle opmars van Rashford - dit seizoen toch de positie waar United de wedstrijden op verliest of gelijk speelt.

Dat was tegen Manchester City niet het geval. ManUtd-manager Louis van Gaal zei het al: die Martin Demichelis (verdediger City en directe tegenstander van Rashford) is de jongste niet meer en dat bleek ook toen Rashford een sprintje inzette en zonder problemen zijn man voorbij kwam. Dat hij de bal ook in alle rust achter de City-doelman schoot, bevestigt het talent van deze spits. Een koele afmaker met snelle benen, een beetje zoals ploeggenoot Antony Martial. Toch is Rashford niet de spits waarmee je goed kan opbouwen. De jongeling geeft per negentig minuten gemiddeld maar 17 passes.

Wat zegt dat?

Voorlopig niets. Of ja: niemand zegt iets zijn gebrek aan duelkracht en de gevolgen daarvan: het zijn nu vooral de doelpunten van het talent die de fans en pers helemaal gek maken. Iedereen loopt weg met Rashford, die waarschijnlijk een nieuw contract gaat tekenen en dus de komende jaren ook in Manchester te zien is. Wat hebben we in de afgelopen weken nog meer gezien van Rashford? Hij herkent die ruimtes achter de verdediging goed en is ook niet bang om er in te sprinten. Afmaken kan 'ie ook als een baas, liet hij bij zijn debuut tegen Arsenal zien.

Die doelpunten zijn geen geen geluk; de jongeling blijft vaak rond de strafschopstip lopen en dat is over het algemeen de danger zone bij United dit seizoen met al die vroege voorzetten van de United-backs. Die  goede positionering van de jongeling, die in liefst 67% van zijn doelpogingen op de juiste plek staat om te scoren, is misschien wel het sterkste wapen van Rashford, die inmiddels ook op het EK-lijstje van Engeland-bondscaoch Roy Hudgson staat. Al lijkt het bijna onmogelijk om zo'n hoge score een heel seizoen vast te houden.

Het grote nadeel

We begrijpen grote polonaise achter Rashford  dus wel. Het is echt tof om zo'n gast over het veld te zien vliegen, maar toch beperkt United zichzelf met zo'n spits. Doordat Rashford vooral de hoeken inloopt óf aanneemt, opendraait en een actie inzet, valt een deel van de opbouw weg. Kan je spits óók een bal in de punt vast kan houden om de aansluiting makkelijker te laten verlopen, kan Manchester United ook vanuit het positiespel - ook als er veel spelers op de helft van de tegenstander staat - eens lekkere aanvallen laten zien.

Het alternatief

Bij competitiegenoot Everton loopt het alternatief rond: Romelu Lukaku. De Belgische spits speelde al voor Chelsea, brak daar niet door en is, ondanks een teleurstellend seizoen van The Toffees, met 18 doelpunten clubtopscorer van de nummer 12 van de Premier League. Lukaku past als aankoop in de filosofie van Van Gaal: een jonge speler die ondanks zijn leeftijd een hele bak ervaring meebrengt. Lukaku speelde op zijn zestiende al in het eerste elftal van Anderlecht en ging, net als Rashford, door het leven als een supertalent. Lukaku is vooral bij Everton uitgegroeid tot één van de beste spitsen in de Premier League. Eentje die eigenlijk te goed is voor zijn club, vinden ze bij Real Madrid.

Waar je vooral op moet letten bij de bovenstaande statistieken: Lukaku verliest minder duels dan Rashford, heeft meer sleutelacties dan de jongeling, meer schoten in de zestien én meer sleutelpasses. Hoe dat kan, zie je aan de positie van de passing van de twee spelers tegen Arsenal.

Rashford scoorde twee keer in de wedstrijd tegen Arsenal, Lukaku kon niet scoren tegen The Gunners. Lukaku heeft twee grote voordelen op Rashford: de Belg is fysiek sterk en heeft daardoor ook een belangrijkere rol in de opbouw. Lukaku loopt van de linker- naar de rechterkant van het strafschopgebied om ruimte te maken in het centrum en daarna, in de punt, zelf aanspeelbaar te zijn of hij is als aanspeelpunt om een balletje terug te leggen op de inlopende ploeggenoten.

Dat balletje terug heeft, helemaal in de tactiek van Manchester United, veel waarde. Als de spits terugkaatst op de nummer 10, heeft hij drie aanvallende afspeelmogelijkheden. Dan is de kans op een doelpoging een stuk groter wanneer Rashford opendraait en een actie inzet. Die acties gaan namelijk vaker fout dan goed: 31,25% van de individuele acties zijn succesvol.

Opgroeien in de schaduw van Lukaku

Dat zijn er gemiddeld 1,35 per wedstrijd;  per negentig minuten mislukken er daarnaast 2 ingezette acties. Daardoor is Manchester United erg afhankelijk van 'een goede beurt' van Rashford en won het de afgelopen weken vaak door een doelpunt van de jonge Engelsman óf een goal uit een standaardsituatie. Met Lukaku erbij heeft Manchester United een spits die naast doelpunten dus ook belangrijk kan zijn zonder die goals. Een kwaliteit waarover Rashford (nog) niet beschikt. Of dat ligt aan jeugdige overmoed of hij een ander soort spits is dan Lukaku - die ook met zijn hoofd sterker is dan Rashford - zal de komende jaren uitwijzen. Lukaku zal voor het gewenste alternatief zorgen en daardoor  kan Rashford in de schaduw van deze Belgische reus rustig bouwen aan een doelpuntrijke carrière, aldus de conclusie van Sportnieuwsredacteur Bram Steenbeek.

[poules_game team="manchester-united" pool="sportnieuws/premier-league-2015-16"]