Play-offs promotie/degradatie | Dit is het resterende programma van de degradatiekandidaten
Excelsior staat er met 25 punten het beste voor. © Pro Shots

Play-offs promotie/degradatie | Dit is het resterende programma van de degradatiekandidaten

20:02, 28-04-2024 / Laatste Update: 20:03, 28-04-2024

Met nog maar drie speelrondes in de Eredivisie te gaan wordt het nu echt spannend. Met name onderin is het spannend, en vooral om plek 15. Vitesse is door de puntenstraf al zeker gedegradeerd en FC Volendam staat er ook behoorlijk slecht op. Excelsior en RKC Waalwijk gaan bepalen wie zich handhaaft en wie er de play-offs in moet.

De spanning in de Eredivisie moet van de strijd onderin komen. PSV, Feyenoord, FC Twente en AZ lijken zeker van een plekje in de top vier en ook in de volgorde komt waarschijnlijk geen verandering meer. Onderin leek het ook snel beslist te zijn, maar de laatste weken is de spanning weer helemaal teruggekomen.

15. Excelsior: 26 punten

Van de twee teams die uit lijken te maken wie er op de veilige vijftiende plek eindigt, heeft Excelsior de beste papieren. Een overwinning op directe concurrent FC Volendam in de 29e speelronde gaf de Kralingers wat hoop na een periode waarin niet veel werd gewonnen. Door de overtuigende 4-0 heeft Excelsior ook nog eens een beter doelsaldo dan RKC Waalwijk, dat op de zestiende plek volgt.

Excelsior speelt nog tegen Heracles Almelo (thuis), NEC (thuis) en Feyenoord (uit). Feyenoord is uitgespeeld en Heracles Almelo bungelt een beetje in niemandsland. De Heraclieden lijken zeker van handhaving en kunnen niet meer en de play-offs om Europees voetbal zijn een horde te ver.

15. RKC Waalwijk: 25 punten

In navolging van Excelsior leek RKC in de laatste speelronde voor de bekerfinale op weg naar een driepunter. Op bezoek bij AZ kwam het brutaal met 2-0 voor. Helaas voor de Waalwijkers ging het na rust helemaal mis en droop het puntloos weer af naar Brabant.

RKC speelt de laatste wedstrijd van het seizoen tegen PSV, dat tegen die tijd al kampioen is. Verder zijn er thuiswedstrijden tegen het in vorm verkerende PEC Zwolle en een uitduel met Heracles Almelo.

17. FC Volendam: 19 punten

FC Volendam stond lange tijd onderaan, maar de club uit het vissersdorp greep tegen RKC de laatste strohalm. Het verrassende punt tegen Feyenoord een paar dagen eerder leek het startschot te zijn geweest voor een eindsprint, maar een week later tegen Excelsior kreeg het een gigantisch pak slaag. Met Ajax (thuis), FC Twente (uit) en Go Ahead Eagles (thuis) heeft het ook niet het makkelijkste speelschema.

18. Vitesse: 2 punten

Voor de grootste club die moest vrezen voor degradatie is het doek al gevallen. Vitesse kreeg van de KNVB een straf van 18 punten vanwege allerlei gedoe met de financiën en proflicentie. Daardoor kwamen de Arnhemmers in één klap op -1 en was degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie een feit.

Een week na de puntenstraf speelde Vitesse tegen Fortuna Sittard en boekte het zowaar een zege. Maar alle duels die volgen zijn om des keizers baard.