Femke Bol en Lieke Klaver kunnen record aan prijzengeld verdienen op nieuw toernooi
Femke Bol en Lieke Klaver. Getty Images

Femke Bol en Lieke Klaver kunnen record aan prijzengeld verdienen op nieuw toernooi

12:24, 03-06-2024 / Laatste Update: 07:46, 04-06-2024

De wereldatletiekbond introduceert vanaf 2026 een tweejaarlijks kampioenschap: het World Athletics Ultimate Championship. Daarin treffen alleen de beste atleten van de wereld elkaar. De prijzenpot is gevuld met een recordbedrag van 10 miljoen dollar.

Het World Athletics Ultimate Championship zal voor de eerste keer worden gehouden in Boedapest, in september 2026. Alleen de top acht of top zestien van de wereldranglijst van een atletiekdiscipline kan meedoen aan het 'ultieme' kampioenschap.

Meevaller voor Femke Bol: flinke bonus voor olympisch kampioenen dankzij atletiekbond

10 april 2024, 12:55

Olympisch kampioenen in de atletiek kunnen komende zomer op de Spelen in Parijs een flink geldbedrag bijschrijven. Naast een gouden medaille strijden Femke Bol en haar collega's ook voor nog eens 50.000 dollar van atletiekbond World Athletics. Daarmee is de bond de eerste ter wereld die zo’n financiële beloning uitlooft.

Prijzengeld

De winnaar van een onderdeel verdient naar verwachting 150.000 dollar. Zowel de deelname van enkel topatleten als het enorme bedrag aan prijzengeld moet de deelnemers motiveren. "We laten het beste van het beste zien en doen alleen halve finales en finales. Daardoor voelen de atleten meteen de druk van moeten presteren", zegt voorzitter Sebastian Coe van World Athletics bij de bekendmaking.

"Dit kampioenschap zal een nieuwe standaard worden in de atletiek, met alleen de grootste sterren die strijden om de titel van ultieme kampioen."

IOC-voorzitter keurt prijzengeld op Olympische Spelen af

27 april 2024, 12:56

Voorzitter Thomas Bach van het internationaal olympisch comité is niet blij met het plan van World Athletics om prijzengeld uit te keren voor prestaties op de Olympische Spelen. De atletiekbond reikt dit jaar voor het eerst geldbeloningen uit aan sporters die een gouden medaille winnen.

Het toernooi duurt drie dagen en voor de eerste editie in Boedapest rekent World Athletics op de deelname van vierhonderd atleten uit zeventig landen. Afgaande op de huidige wereldranglijsten in de atletiek lijken vooralsnog de Nederlandse atleten Femke Bol, Lieke Klaver en Sifan Hassan in aanmerking te komen voor deelname aan het nieuwe toernooi.