Zo vul je de winnende EK-pool in: op het nippertje nog dé tips om eindelijk oma te verslaan
i

Eimert Pruis

Zo vul je de winnende EK-pool in: op het nippertje nog dé tips om eindelijk oma te verslaan

Eimert Pruis • 20:37, 10-06-2021 / Laatste Update: 15:37, 07-01-2024

Nog 1 nachtje slapen en dan is het eindelijk zover. Het EK 2020 begint met Turkije-Italië! Oeps, nog snel even de EK-pool invullen zal je denken. Net als vele anderen die op het laatste moment nog de 1tjes en de 2tjes zetten of veranderen. Sportnieuws.nl zou Sportnieuws.nl niet zijn als we je geen handje zouden helpen. Lees verder en ontdek hoe je de winnende EK-pool invult.

Door: Eimert Pruis

Hoe vul je de EK-pool zo in dat je wint? Om antwoorden te vinden sprak ik met vrienden, familie en collega's. Daar schoot ik helemaal niets mee op. Daarom belde ik met een echte poolwinnaar. Iemand die vaak bovenaan te vinden is bij de EK en WK-pools. Zo won hij een van de grootste pools van het EK 2016. "Met outsiders win je misschien een slag, maar niet de oorlog", is de eerste cryptische tip van poolwinnaar Sam.

Dan is er ook nog de maker van de pool zelf. De Italiaan Jako Jo Messina werkt voor Poules.com en weet alles over EK-pools. In een uitgebreid gesprek speelt hij open kaart. "Ik weet natuurlijk waar iedereen op speelt. Ik zal je alle statistieken geven. Zelf denk ik dat je juist wel op zoek moet gaan naar 1 of 2 verrassingen. Misschien niet zeggen dat Hongarije Europees kampioen kan worden, maar die kleine verrassingen in de groepsfase kunnen je net het voordeel geven om te winnen."

Ook oma doet mee

Jako is 31 jaar en woont nu 5 jaar in Nederland. Hij was op zoek naar werk en vond een perfecte baan om zijn passie voor pooltjes en sport te gebruiken. "Ik merkte direct dat pooltjes leven in Nederland. Het is hét poolland. In andere landen vinden ze fantasygames met spelers vooral leuk. Hier kent iedereen wel de EK-pool en niet alleen de jongeren. Oma doet ook mee!"

Sam geeft de Italiaan gelijk. Hij weet dat iedereen meedoet. Zeker bij het EK of WK. "Ik kan dan mijn kennis delen met anderen. Ik hou ervan om anderen te helpen met de pooltjes. Tips geef ik wel veel, maar mijn eigen voorspellingen blijven altijd geheim." Voor Sportnieuws.nl maakt Sam echter graag een uitzondering, maar daarover straks meer.

Verstand nodig?

Dan stel ik maar meteen de vraag die op ieders lip brandt. Moet je verstand van voetbal hebben om een EK-pool te winnen? Of kan ik de pool ook gewoon door mijn vriendin laten invullen? Jako: "Het mooie aan een EK-pool is dat iedereen mee kan doen. Om te willen winnen, moet je natuurlijk wel een beetje de landen en spelers kennen. In alle statistieken zie ik terug dat de experts vaak bovenaan staan en een enkele keer zit er iemand bij die maar wat heeft ingevuld. Als je willekeurig gaat lopen strepen, is de kans overigens minder dan 1 procent dat je in de top eindigt, heb ik uitgerekend."

"Ja allemaal mooi en aardig", reageert Sam. "Maar ik ken de statistieken én achtergronden en dat helpt zeker. Daarnaast ook gewoon je gezonde verstand gebruiken: als je Noord-Macedonië, Hongarije of Slowakije als winnaar kiest, maak je echt geen kans." Gelukkig heeft mijn vriendin wel wat gezond verstand dus kan zij nu samen met mij de pool in gaan vullen. Daar krijg ik hulp bij van Sam en Jako, want we willen natuurlijk wel winnen.

Lees het verhaal verder onder de post

Meestervoorspeller Aad de Mos in actie

De 2 deskundigen zijn het over 1 ding eens: gebruik statistieken en lees je een beetje in. "Houd de pool dagelijks bij als dat kan", tipt Jako. "Daarnaast veel Sportnieuws.nl volgen", vult Sam aan. Het zijn zijn woorden, niet de mijne. Dan beginnen we met het invullen van de pool. Mijn vriendin en ik hebben een gemiddelde pool uitgezocht. We vullen de scores in per wedstrijd en vooraf moeten we de topscorer en Europees kampioen voorspellen.

Geen emoties

"Oh wacht", zegt Sam. "Vergeet ik bijna te zeggen. Schakel je emoties uit. Kies niet voor jouw eigen favorieten of land waar je vandaan komt." Oké, emoties uitgeschakeld. Let's begin! Allereerst met de Europees kampioen.

Hier krijg je veel punten voor en dus kunnen we het niet veroorloven om risico's te nemen. Sam en Jako knikken in koor. Jako: "Ik zou voor Frankrijk gaan. Daar zijn veel Nederlanders het met mij eens, 42 procent kiest ook voor Frankrijk. Het grappige is dat na Frankrijk en België de meesten kiezen voor Nederland als Europees kampioen." Sam twijfelt maar kiest uiteindelijk voor Engeland. "En Harry Kane als topscorer."

Verhaal gaat verder onder de post

Mijn vriendin volgt Sam en ik ga ook voor Frankrijk. Wie gaat de meeste doelpunten maken? "Voor de topscorer moet je ook kijken naar de sterkte van de groep waar hij in zit en de mogelijke tegenstanders op weg naar de finale. De winnaar levert niet altijd de topscorer. Ik kies daarom voor Romelu Lukaku van België. Volgens de statistieken scoren de Belgen overal en altijd en met een makkelijke groep moeten er veel doelpunten in zitten."

Noord-Macedoniërs zijn boos

Lukaku vul ik in. Volgens de deelnemers van Poules.com een goede keuze want zij denken dat België veruit de meeste goals gaat maken. Noord-Macedonië krijgt de meeste treffers tegen en wordt daar zo boos over dat ze ook de meeste kaarten pakken. Denemarken is zo lief als een poes en krijgt de Fair Play-award. Althans, dat denken de poolspelers.

Het belangrijkste hebben we gedaan. Nu kunnen we de groepsstanden invullen. Hier kan je een slag slaan, denkt Jako. "Ik zoek altijd naar die paar verrassingen. Hiermee gaan we het verschil maken en het is nog leuk ook." Helemaal vergeten, het blijft voor de fun natuurlijk. Al wil ik deze keer ook dikke pegels winnen. Ik kies samen met Jako voor enkele verrassingen. Na lang overleg en uitstekende research hebben we onze verrassingen: Turkije wint Groep A, nog boven Italië en Rusland gaat verrassend als nummer 2 in Groep B door, achter België.

Doe niet gek

Zoals Sam eerder al zei: geen verrassingen voor hem. Mijn vriendin kiest daarom voor de grote landen en gunt Hongarije geeneens een doelpuntje. Dat geldt ook voor de uitslagen. Geen gekke dingen. Geen 4-0 maar alles keurig en safe. "Daar ben ik het ook mee eens, kijk maar naar de cijfers", legt statistiekenkoning Jako uit. "Op het vorige EK waren nauwelijks meer dan 3 doelpunten per wedstrijd."

Henk en Ingrid zijn duidelijk

Dus ik blijf tegen mijn natuur in behoudend in de scores. Wat zou ik dan moeten invullen bij de wedstrijden van Oranje volgens de gemiddelde Nederlander? "De keuzes zijn helder. Tegen Oekraïne wordt het 2-1 en die exact zelfde score staat ook op het scorebord na 90 minuten bij Oranje-Oostenrijk. Tegen Macedonië wordt het 2-0 of 3-0. Dat wordt nog spannend." Ik volg dus de woorden van Jako en vertrouw Henk en Ingrid.

Op naar de beker! "Het blijft een leuk spelletje hè", zegt Jako. "En het sociale aspect is net zo belangrijk. De thrashtalk met vrienden. De psychologische spelletjes."

Dat kan nu van start gaan. Een lekker gevoel zeg, alles is ingevuld. Laat het EK maar beginnen. Ik kijk met een tevreden gevoel terug op de 1-0-tjes en de 2-1-tjes en bedank de experts want dankzij hen en dit artikel zou het weleens een hele mooie zomer kunnen worden.

Doe via deze link mee aan een EK-pool!

Doe via deze link mee aan een EK-pool!

Doe via deze link mee aan een EK-pool!