Italiaanse analist probeert na racisme-rel eigen hachje te redden: ‘Ik ben geen racist’

17 september 2019

Soccrates Images

In Italië wisten voetbalfans na de wedstrijd tussen Internazionale en Udinese niet wat ze hoorden over spit Romelu Lukaku. De Belgisch topscorer aller tijden werd na afloop van de wedstrijd racistisch bejegend. Niet door supporters, maar note bene door een analist. De 80-jarige Luciano Passirani reageert voor het eerst op alle ophef en probeert het vege lijf te redden.


Na de 1-0 gewonnen wedstrijd van Inter liet Passirani ziet eerst nog bijzonder positief uit over Lukaku. Zo zei hij dat er 'in Italië geen spits zoals hij is' en dat Lukaku iemand is die 'het elftal op sleeptouw neemt'. Daarna vloog hij echter volledig uit de bocht, met deze uitlating: "De enige manier om hem de baas te kunnen zijn, is hem 10 bananen geven om hem eten te geven."

Italië stond (terecht) volledig op z'n kop van deze uitspraak en Passirani werd als analist ontslagen en mag nooit meer op tv verschijnen. Nu reageert hij zelf op alle ophef.

"Ik ben geen racist"
"Ik wil niet doorgaan voor een racist. Ik ben al 17 jaar samen met mijn partner en ook zij is zwart. Ik heb twee zwarte kleinkindjes, de dochtertjes van mijn zoon. Ik ben geen racist en ik ben een welopgevoed persoon, op elk vlak. Ik heb in mijn carrière zoveel zwarte spelers ontmoet en nooit heb ik problemen gehad", zo begint de 80-jarige Italiaan zijn excuses.

"Het was een van de ergste dagen in mijn leven. Ik kreeg heel wat telefoontjes. Ik ben een opgevoed persoon, maar deze ongelukkige uitspraak maakt me erg triest. Ik ben geen racist en ik wil me persoonlijk verontschuldigen bij Lukaku. Ik hoop dat ik hem eens kan ontmoeten. Ik heb na mijn uitspraken niet geslapen, ik kon niet eten… Een gebrek aan tact en opvoeding: dat is niet wie ik ben."

Eerdere racistische uitingen
Het is niet voor het eerst dat Romelu Lukaku te kampen heeft met racisme in Italië. Zo was het na de wedstrijd tegen Cagliari in de Serie A eerder raak en werden er oerwoudgeluiden naar hem gemaakt. Toen liet Inter zich fel over de kwestie.