Boze golfer Joost Luiten mag alsnog naar Spelen na gewonnen rechtszaak: 'Anders krijgen ze een dwangsom'
Joost Luiten. © Getty Images

Boze golfer Joost Luiten mag alsnog naar Spelen na gewonnen rechtszaak: 'Anders krijgen ze een dwangsom'

16:27, 02-07-2024 / Laatste Update: 16:40, 02-07-2024

Golfer Joost Luiten heeft een kort geding tegen NOC*NSF gewonnen. Hij was verbolgen over het besluit van de Nederlandse sportkoepel dat hij niet naar de Olympische Spelen in Parijs mocht en spande een kort geding aan. De rechter heeft hem in het gelijk gesteld en dus moet de sportkoepel hem inschrijven. Doen ze dat niet dan volgt er waarschijnlijk een flinke boete.

Luiten meldt op zijn Instagram dat hij zijn zaak gewonnen heeft bij de rechter en dat NOC*NSF hem voor 17.00 uur moet inschrijven voor de Olympische Spelen. Luiten heeft tegen RTL Nieuws aangegeven dat de sportkoepel een dwangsom van 50.000 euro moet betalen als ze dat niet doen. NOC*NSF heeft via een woordvoerder laten weten dat ze niet dwars zullen liggen en hem gaan inschrijven.

Rechtszaak als laatste redmiddel

Luiten kondigde zijn tocht naar de rechter eerder op de dag aan via Instagram: "Ik zal vandaag (dinsdag, red.) in de rechtbank de beslissing om mij niet naar de Olympische Spelen te sturen aanvechten. Wij leggen onze zaak voor aan de rechter en krijgen een onafhankelijk oordeel! Een onafhankelijke kijk op mijn zaak, dat is iets waar ik naar op zoek was en waarvan ik weet dat ik het niet heb gekregen van NOC*NSF!"

'Het is verbijsterend'

Vorige week sprak Luiten al zijn verontwaardiging uit. "Ze hebben daar absoluut geen verstand van golf. Het is gewoon verbijsterend dat ze zeggen dat ik niet in de top 8 kan eindigen op de Spelen", schreef hij toen op sociale media.

Cijfers bewijzen tegendeel

Luiten benadrukt dat hij volgens de olympische criteria en die van de internationale golffederatie is gekwalificeerd voor de Spelen, maar dat hij niet heeft voldaan aan de nationale eisen van NOC*NSF. "Ze denken niet dat ik een kans heb om bij de beste acht te eindigen in een veld van zestig spelers, ook al ben ik in de achttien jaar dat ik nu prof ben in bijna 20 procent van de toernooien in de top 10 geëindigd. En dat waren toernooien met 156 deelnemers."

Ook niet naar Spelen in Tokio

In Tokio in 2021 was de situatie voor Luiten hetzelfde als nu. Ook toen voldeed de Nederlandse golfer wel aan de olympische kwalificatie-eisen, maar mocht hij van NOC*NSF niet naar Japan. Luiten was er op de Spelen van Rio in 2016 wel bij. Hij eindigde toen als 27e.