Deze curlingmannen gaan Nederlandse geschiedenis schrijven op de Spelen
i

ANP

Deze curlingmannen gaan Nederlandse geschiedenis schrijven op de Spelen

admin • 13:29, 27-11-2017 / Laatste Update: 22:06, 08-01-2024

De Nederlandse curlingmannen hebben de smaak te pakken en hebben de lat meteen lekker hoog gelegd voor zichzelf: meedoen aan de Olympische Winterspelen van Pyeongchang in 2018. Als ze dat lukt, is het de allereerste keer dat er Nederlanders meedoen op het onderdeel curlen. Maar wie zijn de mannen eigenlijk? Sportnieuws.nl stelt ze aan je voor.

Het Nederlands curlingteam bestaat uit Jaap van Dorp, Wouter Gösgens, Laurens Hoekman, Carlo Glasbergen en Alexander Magan. Ze hebben natuurlijk ook een coach, niemand minder dan Shari Leibbrandt. Van Dorp is de aanvoerder, oftewel de skip zoals dat heet in het curlen. Glasbergen is de lead, Hoekman de second, Gösgens de third en Magan de alternate.

Tekst loopt door onder de foto

Van links naar rechts: Shari Leibbrandt, Jaap van Dorp, Wouter Gösgens, Laurens Hoekman, Carlo Glasbergen en Alexander Magan. Foto: ANP. 

A-poule

Wij Nederlanders zijn op ijs vooral goed op de schaats. In het curlen hebben we nooit bij de top gehoord. Dit team speelt nu 4 jaar samen en komt voor het eerst aardig in de buurt. ,,Twee jaar geleden promoveerden we naar de A-poule, maar het lukte ons jammer genoeg niet om daarin te blijven. Vorig jaar wonnen we gelukkig weer goud in de B-poule, waardoor we weer terug mochten naar de A-poule. Dit jaar is het ons wel gelukt om in de hoogste poule te blijven en we werden 7de. Daarmee pak je ook een ticket voor het WK", vertelt Gösgens.

Volle bak op OKT

Op het EK in het Zwitserse Sankt Gallen verrasten de Nederlanders vriend en vijand door groot curlkampioen Zweden te verslaan. Onder andere door die stunt hebben de Oranje-mannen nu hun WK-ticket én een OKT-ticket veilig kunnen stellen. ,,We gaan ons nu volle bak focussen op het OKT om daar bij de top 2 te eindigen, zodat we ons direct kunnen plaatsen voor de Spelen van Pyeongchang in 2018."

'Alles is mogelijk'

Alles leuk en aardig, maar hoe groot is de kans nou eigenlijk dat het ze het ook echt gaat lukken om een olympisch ticket te bemachtigen op dat OKT? ,,We maken zeker kans. We hebben deze week laten zien dat we met de top mee kunnen draaien. We moeten deze week nog hard trainen en goed als een team blijven spelen, dan is alles mogelijk." Dat is dan ook het enige waar de mannen de komende 2 weken mee bezig zijn.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: ANP. 

Zeker geen eitje

Dat curlen ziet er niet zo heel ingewikkeld uit: je schuift een steen over het ijs en mikt 'm precies in 'de roos'. Appelje eitje, toch? ,,Mensen denken inderdaad dat het heel makkelijk is, maar er komt veel meer bij kijken. Het is een teamsport, dus je moet goed op elkaar ingespeeld zijn. Daarnaast zit er ook echt een strategie in het spel. Ook fysiek is het best wel intensief. Het vegen op het ijs is écht wel anders dan vegen in de huiskamer, want dit kost echt veel energie. We besteden dan ook een aantal uur per week in de sportschool."

'Ik heb m'n internet uit'

Ook al is curlen eigenlijk totaal niet populair in Nederland, de mannen hebben zichzelf al aardig in de kijker gespeeld door hun stunt tegen Zweden en het feit dat we als klein kikkerlandje nu ook eindelijk eens mee mogen doen aan een WK. Arrogant worden ze er zeker niet door, sterker nog, ze hebben het niet eens echt meegekregen: ,,Ik heb mijn internet altijd uitstaan tijdens grote wedstrijden. Maar ik heb wel artikelen gelezen en ook op het journaal gezien dat we aan bod kwamen."

Aan de bak

Het OKT is van 5 tot en met 10 december in Tsjechië en ze moeten daar bij de laatste 2 zien te eindigen om een ticket te bemachtigen naar Pyeongchang: ,,We hebben er alle vertrouwen in om dat ons te plaatsen, dus dat gaan we dan ook maar doen!"

Sportnieuws Weekly

Benieuwd geworden naar het hele interview met Wouter Gösgens? Houd Sportnieuws.nl goed in de gaten voor weer een nieuwe Sportnieuws Weekly. De vorige podcast gemist? Check 'm hierrr!