Handbalsters geven 'zekere overwinning' uit handen
i

ANP

Handbalsters geven 'zekere overwinning' uit handen

Bart van der Wijst • 08:21, 11-08-2016 / Laatste Update: 09:44, 05-01-2024

De Nederlandse handbalsters hebben zich lelijk in de nesten gewerkt door de winst tegen Zuid-Korea uit handen te geven (32-32). Het betekent dat er nu behoorlijk druk op Oranje staat. Van de resterende twee duels, tegen de pittige opponenten Zweden (vrijdag) en Rusland (zondag), moet er zeker één worden gewonnen, maar misschien ook wel beide, om de kwartfinales te halen.

Na de tweede plaats bij het WK en het overtuigende kwalificatietoernooi voor Rio hadden de handbalsters er waarschijnlijk er geen rekening mee gehouden dat ze in deze heikele situatie zouden terechtkomen. Tot nu toe werd alleen van het zwakke Argentinië gewonnen en waren het verlies tegen Frankrijk en het gelijkspel tegen Zuid-Korea fikse decepties. Bondscoach Henk Groener vond zijn ploeg vannacht Nederlandse tijd 'beduidend beter' dan in de eerste twee wedstrijden. Toch leverde dat niet de broodnodige overwinning op.

Olympische stress?

Als Nederland in de vorm van de voorgaande maanden was geweest, had het de nummer veertien van het WK, Zuid-Korea, zeker verslagen. Is dit nou olympische stress? Oranje gaf in de tweede helft zelfs een voorsprong van vijf doelpunten (26-21, met nog 19 minuten te spelen) uit handen. ,,Dat mag natuurlijk nooit gebeuren,'' concludeerde speelster Lois Abbingh. ,,We speelden een stuk beter dan voorheen, maar we konden dat niet zestig minuten volhouden. En als je dan even niet scherp bent, denderen die Koreanen er overheen.''

Abbingh had haar team alsnog aan de overwinning kunnen helpen door de strafworp, die Nederland in de slotseconden kreeg na een overtreding op Laura van der Heijden, te benutten. Ze schoot op keepster Oh Yingran. De doelvrouw en haar coach Lim maakten veel stennis als protest tegen de gegeven penalty. Abbingh zei er niet door te zijn beïnvloed. ,,Ik heb geen moment getwijfeld,'' zei ze van buiten onbewogen. ,,De bal was ook in de hoek, maar de keepster koos vol voor die kant.''

Oh de nationale heldin

Oh werd vervolgens bestormd door haar teamgenoten alsof ze de ploeg aan de winst had geholpen. Zo voelde het waarschijnlijk ook voor de Koreaansen die voor deze wedstrijd nog puntloos waren. Van zowel Rusland als Zweden werd duidelijk verloren en juist tegen die landen moet Nederland de komende dagen echt punten pakken. Anders eindigt het olympische avontuur van het debuterende Oranje eerder dan verwacht.

De eerste vier landen van de twee poules van zes gaan over naar de kwartfinales. Er vonden meer verrassingen plaats dan de zeperds van Nederland. Thuisland Brazilië, dat als groot kanshebber voor het goud wordt gezien, verloor dik van Spanje, maar komt daardoor nog niet in de gevarenzone omdat het onder meer wereldkampioen Noorwegen versloeg. Angola is in dezelfde poule voorlopig de grote verrassing na de overwinningen op Montenegro en de nummer drie van het WK, Roemenië.