Lord of the Rings kan de valkuilen maar niet ontwijken
i

ANP Photo

Lord of the Rings kan de valkuilen maar niet ontwijken

admin • 14:24, 09-08-2016 / Laatste Update: 08:02, 08-01-2024

Yuri van Gelder pakt in november 2005 in Melbourne de wereldtitel op de ringen. Het levert hem titel Sportman van het Jaar op. Het talent van de Lord of the Rings is ongekend, ziet iedereen. Maar hij bezwijkt meerdere keren onder de grote druk. Het keurslijf zit hem te strak.

Zo stabiel als Van Gelder (33 jaar) met zijn armen gespreid aan de ringen blijft hangen, zo labiel is hij in zijn persoonlijke leven. Al in 2006 komt dat naar voren. Wegens 'mentale en fysieke problemen' neemt hij even gas terug. Het is een voorbode op vele pieken en dalen in z'n leven als topsporter. Hij kan de valkuilen maar niet ontwijken.

Cruciaal moment

In 2008 pakt hij weliswaar zijn 2e Europese titel, hij mist wel het belangrijkste toernooi van z'n leven: de Olympische Spelen. Door een val op een cruciaal moment weet hij zich niet te kwalificeren.

Een sportief drama, dat zeker. Maar dat het gepaard gaat met een persoonlijk drama blijkt als hij een jaar later wordt betrapt op cocaïnegebruik.

Cocaïne

De NOS maakt in 2010 een documentaire over Van Gelder. Toen was hij voor eerst net afgekickt van cocaïne. "Ik heb op sportgebied altijd keihard getraind en het mezelf moeilijk gemaakt door af en toe dat spul te pakken. Het is gewoon kei zonde dat ik daarmee in aanraking ben gekomen."

Avontuurlijk

Op de vervolgvraag waarom reageert hij: "Ik ben een nieuwsgierig en avontuurlijk type, net als heel veel andere mensen. Je probeert wel eens wat, uittesten dit, proberen dat. Gewoon een beetje stoer doen. Ergens in 2006 ben ik er op een feestje wel eens in aanraking mee gekomen. En dan nog een keertje proberen." Hoe het allemaal precies is ontstaan weet Van Gelder zich verder niet meer te herinneren.

Als het na zijn afkicken goed lijkt te gaan met The Lord of the Rings staat bondsvoorzitters Jos Geukers in oktober 2010 de pers te woord over de selectie van het WK. Dan komt het bericht dat niemand verwacht: Yuri heeft ten overstaan van meerdere personen toegegeven dat hij een terugval heeft. De bond besluit hem niet mee te nemen.

Valse bekentenis

Die bekentenis is vals, zegt Yuri later zelf. Tegenover de Volkskrant zegt hij in december van hetzelfde jaar: "Ik kon de druk niet meer aan en dacht alleen op die manier onder de wereldkampioenschappen uit te komen. Ik vertrouwde erop dat mijn bekentenis vertrouwelijk was." De druk die hem na de Spelen van 2008 in de weg zat lijkt dus opnieuw te zwaar te zijn voor de Waalwijker.

Van Gelder wil nadat uit is gekomen dat zijn bekentenis vals is eigenlijk maar een ding. "Ik heb er een maand lang helemaal doorheen gezeten. Ik ben ernstig beschadigd, maar wil wel verder met mijn sport." Als hij in oktober 2011 faalt om de Spelen van Londen te halen, heeft hij zijn zinnen gezet op Rio de Janeiro. Daar moet het dan gaan gebeuren.

Verjaardagsfeestje doen

Dit jaar nog wordt Van Gelder bij Bureau Sport gevraagd of hij wel eens uit de band sprong: "Nee, nee. Kijk, ik ben in dat opzicht ook wel wat ouder en wijzer geworden. De komende jaren staan nog in het teken van sport op het hoogste niveau. En daar hoort een goede levensstijl bij, natuurlijk. Al moet ik wel wel zeggen dat ik nog steeds wel een verjaardagsfeestje doe.''

Over de Spelen zegt hij: "Voor mij is het nieuw. Ik ga daar mooi achterover leunen en dan ga ik kijken wat er allemaal voorbij komt. Ik heb er zin, ben er steeds meer klaar voor.'' Vlak voordat hij naar Rio reist, zegt hij: "De Olympische Spelen maken mijn prijzenkast rond. Ik ben hier sinds 2004 naartoe aan het werken."

Zo hoopvol als hij begon aan de Spelen, zo snel dondert nu alles in elkaar. Hij heeft zich niet gehouden aan de afspraak om in het olympisch dorp te blijven en heeft alcohol gedronken. De verschrikkelijke kater die nu volgt, is nauwelijks voor te stellen.

Zie hier een tijdlijn van de pieken en dalen uit de carrière van Yuri van Gelder.