Preutse curlingwereldje pruimt seksspeeltjesfabrikant EasyToys niet als sponsor

5 december 2021

Jacob van Essen

Vraag je duizend Nederlanders wat ze de sufste sport ter wereld vinden, dan ga je vaak 'curling' als antwoord horen. Maar de sport heeft toch maar mooi een prikkelende sponsor binnen gehengeld: EasyToys, maker van seksspeeltjes.


Dat zorgt echter voor problemen. Enkele landen, waaronder de Verenigde Staten en Japan, willen het toernooi niet uitzenden omdat de naam van de erotische webshop zichtbaar is. De naam EasyToys is bij het OKT in Leeuwarden onder meer geplaatst op de ijsvloer zelf, net als de namen van andere sponsoren.

Afspraken
"Wij hebben duidelijke afspraken gemaakt met de World Curling Federation" , zegt Dagmar van Stiphout, projectmanager van het toernooi in Leeuwarden, waar ook het Nederlandse team aan meedoet. "Zij weten wie onze partners zijn en daarvoor hebben we dus ook toestemming. Nu zijn we er achter gekomen dat een aantal broadcastpartners vindt dat ze de wedstrijden niet uit kunnen zenden."

OKT
Het OKT begon dit weekeinde en is in ongeveer 25 landen te zien. EasyToys vindt het jammer dat sponsoring van sport nu opnieuw tot ophef leidt. In september 2020 verbood voetbalbond KNVB dat FC Emmen met de naam van EasyToys op het shirt speelde. Na overleg kwamen de partijen toch tot elkaar en mocht het alsnog.

Verbaasd
"We zijn wel verbaasd", zegt een woordvoerster. "We zijn een net bedrijf en vinden curling een toffe sport waar we graag onze naam aan verbinden. Op dit moment wachten we de ontwikkelingen even af."