Dubbelspel in tennis geliefd bij matchfixers (video)

Dubbelspel in tennis geliefd bij matchfixers (video)

21:30, 20-02-2015 / Laatste Update: 12:52, 13-12-2023

VLISSINGEN - Iets meer dan een handvol tennisspelers werd de afgelopen jaren geschorst wegens matchfixing. Maar na gesprekken met verschillende deskundigen uit de tenniswereld lijkt dat het topje van de ijsberg. Een bekende Nederlandse tennisanalyticus die wedstrijden bezoekt over de hele wereld maakte van dichtbij gefixte partijen mee. 

Uit angst voor represailles wil hij alleen anoniem zijn verhaal kwijt. Vooral partijen in het dubbelspel zijn gewild bij de gokmaffia, omdat hier relatief weinig aandacht voor is, geeft hij aan. Camera’s zijn er vaak niet en er zit weinig publiek op de tribune. Ook scheidsrechters zitten regelmatig in het complot, meldt onze bron.

,,Er zijn bij elk toernooi wel verdachte wedstrijden. Soms verliezen spelers een wedstrijd bewust, omdat ze dan snel naar een ander toernooi kunnen waar meer prijzengeld te verdienen is. Opgeven mag niet, maar expres verliezen is moeilijk te controleren, omdat het niveau dicht bij elkaar ligt. De vrijdag is de bizarste dag. Voornamelijk in de dubbels zie je dan de gekste dingen.’’

Een speler die op woensdag wordt uitgeschakeld in het enkelspel kan er belang bij hebben dat hij niet nog eens op zondag moet dubbelen in een finale. Hij staat liever fit aan de start bij een volgend toernooi.