FC EMMEN VOOR HET EERST NAAR EREDIVISIE, SPARTA DEGRADEERT

Brian Vesseur • 18:22, 20-05-2018 / Laatste Update: 15:11, 12-12-2023

FC Emmen debuteert volgend seizoen op het hoogste niveau van Nederland. In de finale van de play-offs versloeg de ploeg Sparta Rotterdam met 1-3. In Drenthe werd het in de heenwedstrijd 0-0. Voor Sparta betekent de nederlaag degradatie naar de Jupiler League.

Op Het Kasteel was de spanning vanaf minuut 1 te snijden. Als de kansen voor FC Emmen waren, hoorde je de Sparta-fans niet. De supporters uit Drenthe voerden dan de boventoon. Maar andersom was dat ook het geval. Zeker nadat de 1-0 voor Sparta opeens viel, na bijna een half uur spelen. Het Rotterdamse publiek veroverde de eigen vesting weer.

Een van de mindere

Het doelpunt kwam van de voet van Stijn Spierings. Het was een opvallende keuze van Dick Advocaat dat hij speelde, want donderdag was hij een van de mindere in Emmen. Door een mooie schijnbeweging en een koelbloedige afronding liet Spierings zien waarom hij in de basis hoorde.

Toch konden onder anderen Hugo Borst en Jules Deelder niet lang genieten van de Spartaanse voorsprong. Nog geen 10 minuten na de openingstreffer viel de gelijkmaker van FC Emmen. Michael Chacón was de maker van het doelpunt. Met die stand zou FC Emmen naar de Eredivisie gaan. In Drenthe werd het namelijk 0-0, waardoor Emmen het voordeel van het gescoorde uitdoelpunt had.

Pingel?

Vlak na rust werd het direct spannend en discutabel. Fred Friday werd in het zestienmetergebied naar de grond gewerkt, waarop scheidsrechter Dennis Higler floot. Niet om een penalty te geven, maar om de videoscheidsrechter in te schakelen. Samen oordeelden ze dat het geen penalty was, terwijl het er toch wel op leek.

Het werd pijnlijker en pijnlijker

Een pijnlijke situatie, die 10 minuten later nog pijnlijker werd. Opeens was daar namelijk Anco Jansen, die vanaf een meter of 20 raak schoot namens FC Emmen. En dus stond het 1-2, met nog een half uur op de klok. Sparta moest 2 keer scoren om in de Eredivisie te blijven.

De gezichten van de Sparta-fans gingen nog meer hangen. In minuut 66 kwam Alexander Bannink door een heel lekker passje vrij voor de keeper. Hij bleef kalm en schoof de 1-3 binnen.

1-3!!!! Bannink met de goal!! pic.twitter.com/nnT9TmUZPT

— FC Emmen (@FC_Emmen) May 20, 2018

Wisseling van de wacht

In het laatste deel van de wedstrijd waren de kansen voor Sparta en de counters voor Emmen. Het mocht niet meer baten voor Sparta. Er vielen geen doelpunten meer aan Rotterdamse zijde. Degradatie voor de club bleek een feit.

In de slotfase kregen de Spartanen ook nog een rode kaart. Kenneth Dougall kwam keihard invliegen op het middenveld. Frustratie van de Australiër, maar de scheidsrechter stond er bovenop. Sparta moest de pot dus met 10 man afmaken.

Aan de andere kant was er na de wedstrijd natuurlijk een feestje te vieren. Emmen en de supporters gingen compleet uit hun dak: voor het eerst in de geschiedenis promoveert de ploeg naar de Eredivisie. Wat een prestatie!