Dit zijn de speelsteden op het EK: Polen en Zwitserland vliegen samen 18.000 kilometer

Dit zijn de speelsteden op het EK: Polen en Zwitserland vliegen samen 18.000 kilometer

Eimert Pruis • 19:25, 03-06-2021 / Laatste Update: 17:56, 06-08-2024

Het Nederlands elftal heeft mazzel op het EK, want alle groepswedstrijden van Oranje worden in Amsterdam gespeeld. Maar hoe zit het met de andere wedstrijden in Groep C? Alle groepen hebben 2 speelsteden en dat brengt wat complicaties met zich mee.

Nederland begint het EK op zondag 13 juni (21.00 uur) tegen Oekraïne. Vervolgens wacht donderdag 17 juni (21.00 uur) Oostenrijk en Noord-Macedonië is het toetje voor Oranje op maandag 21 juni (18.00 uur). Al deze duels worden gespeeld in de Johan Cruijff Arena. De overige wedstrijden worden gespeeld in Boekarest. Als Roemenië zich geplaatst had dan zouden de Roemenen ook in deze groep zitten namelijk.

Oostenrijk vliegt heen en weer

Neem bijvoorbeeld Oostenrijk. Dat speelt eerst in Boekarest op zondag en vliegt dan naar Amsterdam voor de wedstrijd tegen Oranje om daarna weer vrolijk in het vliegtuig te stappen op weg naar Boekarest, waar maandag dan weer gevoetbald wordt. 2200 kilometer naar Amsterdam en binnen 3 dagen ook weer die 2200 kilometer terug... Niet heel ideaal dus!

Londen en Glasgow

In de andere groepen op het EK is het ook zo geregeld. Landen als Engeland hebben geluk in groep D. Al hun wedstrijden worden gespeeld in Londen. Schotland speelt 2 wedstrijden in Glasgow maar de clash tegen Engeland wordt dan weer op Wembley gespeeld.

Ver weg

Schotland en Engeland ligt nog lekker dicht bij elkaar. In de andere groepen is dat helemaal niet zo. We hebben de situatie per groep uitgewerkt.

Groep A

Groep A wordt gespeeld in Rome en Baku (Azerbeidzjan). Italië heeft dus geluk met 3 thuiswedstrijden. Wales, Turkije en Zwitserland hebben pech. Zo speelt Zwitserland 2 wedstrijden in Baku en ondertussen nog een potje in Rome. De afstand tussen beide steden is ongeveer 4400 kilometer.

Groep B

Groep B is de groep van Denemarken en Rusland en met wedstrijden in Kopenhagen en Sint-Petersburg. Flinke afstand dus (1500 kilometer voor een enkele reis). België en Finland zijn de pineut. België speelt eerst op 12 juni in Rusland, gaat dan op 17 juni voetballen in Kopenhagen en moet op 21 juni weer spelen in Rusland.

Groep E

Sint-Petersburg heeft goed gelobbyd want de stad is ook gastheer van Groep D. De groep van Spanje en dus is Sevilla de andere speelstad. Even snel gerekend is de afstand tussen de Russische stad en Sevilla: 4500 kilometer. Dat is 2 keer de afstand van Amsterdam naar Lissabon. Hopelijk zijn de Polen er klaar voor want zij zitten in Sint-Petersburg en vliegen tussendoor 'even' op en neer naar Sevilla. Met recht is dit dus de 'reisgroep' des doods te noemen.

Groep F

In Groep F sluiten we af. De échte poule des doods met Duitsland, Portugal, Frankrijk en Hongarije. De 2 speelsteden zijn München en Boedapest waarbij Duitsland alle wedstrijden in eigen land blijft. Portugal is het land dat even op en neer piept. Al valt het met de afstand tussen beide steden nog te overzien (650 kilometer).

Londen heeft de meeste wedstrijden

Alle steden hebben nog 1 wedstrijd extra gekregen naast de groepswedstrijden. Alleen Londen heeft er meer gekregen. Zij organiseren 2 kwartfinales en de halve finales en finale. Sint-Petersburg heeft na Londen de meeste wedstrijden met naast 6 groepswedstrijden ook een kwartfinale. In Amsterdam wordt nog een achtste finale gespeeld, maar zonder Nederland.