Waarom Zwitserland tegen Turkije behoorlijk belangrijk is voor Oranje op het EK 2020

20 juni 2021

Getty
waarom-zwitserland-tegen-turkije-behoorlijk-belangrijk-is-voor-oranje-op-het-ek-2020

Zwitserland speelt zondag om 18:00 uur in Bakoe tegen Turkije. Beide landen staan er in groep A van het EK 2020 niet voor zoals ze zouden willen: de Zwitsers op plek 3 met 1 punt, de Turken op plek 4 met 0 punten. Een gelijkspel betekent vrijwel zeker voor beide landen uitschakeling.


Die situatie maakt deze pot al interessant - misschien interessanter dan het ook om 18:00 uur startende duel tussen Italië en Wales, die we beide toch wel weer gaan zien in de 8e finale. Maar met een Oranje bril op is er 1 andere reden om plots ongewoon veel belangstelling te hebben voor Zwitserland en Turkije.

Waarom is de wedstrijd tussen Zwitserland en Turkije belangrijk voor Oranje?


Nederland is sowieso de winnaar van groep C, ongeacht het resultaat op maandag tegen Noord-Macedonië. In de 8e finale treft Nederland 1 van de 4 nummers 3 die doorgaan. Welke? Da's nog onbekend. Maar het zou de nummer 3 kunnen zijn van de 'groep des doods', Groep F met Frankrijk, Portugal, Duitsland en Hongarije.

Dat is waar de pot tussen Zwitserland en Turkije om de hoek komt kijken. Het zit zo: als Zwitserland NIET wint van Turkije, dan hoeft Oranje NIET tegen een land uit Groep F.

Italië tegen Wales
Trouwens, ook de match van de Azzurri tegen De Welshe draken kan gevolgen hebben voor Oranje. Dat zit zo: als Italië NIET verliest, dan komt Oranje geen topland tegen in de kwartfinale. Voorwaarde is dat België NIET verliest van Finland.UPDATE
Zwitserland won van Turkije met 3-1. Dit is het gevolg: