Het bereiken van de halve finale van de KNVB-beker is niet alleen goed voor het prestige van NAC: het zorgt er ook voor dat de club zwarte cijfers kan schrijven.
Wordt NAC rijk van de bekersuccessen? Nee. Houdt de Bredase club een zakcentje over aan het avontuur dat langer duurt dan verwacht? Ja. Een ruwe schatting: ongeveer 800.000. Vloeit het extraatje terug naar het spelersbudget voor volgend seizoen? Voorlopig niet. Simpel gesteld dan he?
De triomftocht in het bekertoernooi is zowel sportief als financieel mooi meegenomen. Een halve finale tegen Feyenoord in een uitverkochte Kuip is als een natte droom van iedere penningmeester. Vanaf de 8ste finales worden de opbrengsten uit de kaartverkoop namelijk verdeeld tussen beide clubs. De organisatiekosten ook overigens.
Opbrengsten
De wedstrijden met PSV thuis (13.000 toeschouwers) en AZ uit (7500 toeschouwers) is weinig vergeleken met wat NAC te wachten staat op 5 maart, om nog maar te zwijgen van een eventuele finale op 19 april; ook in De Kuip. Want wat daadwerkelijk de kas spekt, is een uitverkochte uitwedstrijd tegen Feyenoord met 47.500 toeschouwers. Willem II hield in 2018 naar verluidt een half miljoen euro over aan zijn halve finale in Rotterdam.
Minder lucratief zijn de door de KNVB uitgekeerde plaatsingspremies voor het telkens bereiken van een nieuwe ronde. Eerste ronde FC Emmen 10.000 euro, 2e ronde Sparta Nijkerk 20.000 euro, 8ste finale PSV 35.000 euro, kwartfinale AZ 55.000 euro en Feyenoord halve finale 90.000 euro. Een totaal van 210.000 euro.
Waarheen?
Dat bedrag vloeit, volgens een verdeelsleutel van 50/50, voor de helft terug naar de spelers en de technische staf van NAC. Grofweg gesteld worden KNVB-premies door de club telkens ingeboekt als een bonus voor het winnen van de bekerwedstrijd ervoor, laat NAC weten aan AD.
Daarnaast stelt de KNVB uit de pot vergoedingen ook een bedrag beschikbaar voor de live-registraties van wedstrijden. De rechtstreekse televisie-uitzendingen van de duels met FC Emmen, PSV en AZ op FOX leveren NAC in totaal 61.000 euro op. Tel daarbij op de 60.000 euro voor het winnen van de 1e periode in de reguliere competitie en nog eens 120.000 euro vloeit de clubkas in.
Een simpel rekensommetje: 120.000 euro + 105.000 euro (de helft van 210.000 aan premies, red.) plus 600.000 euro (de opbrengsten uit de kaartverkoop, red.) levert een resultaat op van pakweg 800.000 euro winst. Met dank aan de zegetocht in het bekertoernooi.
Bonus? We zullen zien
Overigens keert NAC, dat het bedrag niet wil bevestigen, geen bonussen uit als de club promoveert. Daar was geen geld voor. Of de club de zelf verdiende bekereuro's volgend seizoen investeert in het spelersbudget van 2 miljoen euro, kan NAC niet zeggen, omdat dat te voorbarig zou zijn. In de eredivisie vorig seizoen ging het nog om 4 miljoen euro.
Vorige zomer hebben de 3 grootaandeelhouders van NAC een miljoen euro gestort, en daarmee hun aandelenkapitaal uitgebreid, als dekking voor een eventueel verlies over het seizoen 2019/2020. "De aandelen zijn gekocht voor aanvang van dit seizoen. Door die miljoen euro, die als dekking dient voor een mogelijk financieel verlies, stijgt het eigen vermogen (440.000 euro op 30 juni 2019, red.) en daarmee ook onze spaarpot", zegt algemeen directeur Luuc Eisenga.
"Door het bekersucces is er een kans dat er geen verlies geleden wordt en komen we dichterbij de nulgrens nog zonder transferinkomsten. In het 1e jaar na degradatie is dat best welkom."