Deze clubs staan halverwege op promotie in de Europese toplanden
i

BSR

Deze clubs staan halverwege op promotie in de Europese toplanden

Sjors Tanis • 21:51, 24-12-2019 / Laatste Update: 05:53, 05-01-2024

De Europese toplanden in het voetbal zijn halverwege hun competities en dus is het een mooie tijd om terug te blikken én alvast even vooruit te kijken naar het restant van de competities. Want welke ploegen staan halverwege eigenlijk op promotie in de 2e divisies van de landen?

Check hieronder een overzicht van de ploegen die eind december op promotie staan naar de hoogste divisie van hun land!

Nederland

In de Keuken Kampioen Divisie promoveren aan het einde van het seizoen de beste 2 clubs rechtstreeks naar de Eredivisie. Op dit moment staat Cambuur Leeuwaarden 1e en Jong Ajax 2e, maar omdat de Amsterdammers niet mogen promoveren, zal bij de huidige stand nummer 3 De Graafschap promoveren naar het hoogste niveau.

Periodetitel-winnaars NAC Breda en FC Volendam zijn zeker van play-offs voor promotie, maar niét van rechtstreekse promotie.

Engeland

Ook hier zijn 2 clubs zeker van promotie aan het einde van het seizoen. West Bromwich Albion en Leeds United bezetten nu deze plekken en hebben al een aardig gat opgebouwd ten opzichte van 1e achtervolger Sheffield Wednesday: 11 punten voorsprong voor West Brom en 8 punten voorsprong voor Leeds United.

De nummers 3 tot en met 6 van de Championship gaan de play-offs in voor promotie.

Spanje

Hetzelfde principe als in Engeland: 2 clubs (de top-2) promoveren direct en de nummers 3 tot en met 6 zijn veroordeeld tot het spelen van nacompetitie. Cádiz CF (1e) en Almeria UD (2e) zijn bij de huidige stand gepromoveerd, maar gelukkig voor de rest van de teams is de competitie nog halverwege. SD Huesca, CF Fuenlabrada, Real Zaragoza en CD Numancia zijn op dit moment verzekerd van de play-offs.

Italië

In Italië promoveert ook de top-2 van de Serie B naar de Serie A. Op dit moment zijn dat koploper Benevento en nummer 2 Pordenone. Vooral Benevento heeft al een aardige voorsprong op de concurrentie en kan promotie al ruiken. De nummers 3 tot en met 8 spelen play-offs voor promotie.

Duitsland

1 play-offs-plek slechts in Duitsland, maar ook hier gaan de nummers 1 en 2 van de 2e Bundesliga verder naar de 'hoofdcompetitie'. Bielefeld is voorlopig 1e, met 3 punten voorsprong op Hamburger SV, dat bij de huidige stand dus ook gepromoveerd is. Nummer 3 Stuttgart heeft echter evenveel punten als HSV, waardoor de strijd in Duitsland nog lang niet gestreden is.

Frankrijk

2 directe promotieplekken en 3 plekken in de play-offs is waar de Franse clubs in de Ligue 2 het mee moeten doen. Lens en Lorient bezetten voorlopig de eerste 2 plekken die tot directe promotie leiden, maar nummer 3 Troyes is niet ver weg: de club heeft 2 punten minder dan koploper Lens en 1 punt minder dan Lorient. Naast Troyes hebben voorlopig ook AC Ajaccio en Valenciennes een plek die recht geeft op de play-offs voor promotie.