Gokkende Deschacht wacht in spanning hoogte boete af
i

Pro Shots

Gokkende Deschacht wacht in spanning hoogte boete af

admin • 08:54, 21-11-2016 / Laatste Update: 17:51, 05-01-2024

De 4 profvoetballers die in opspraak kwamen in de gokaffaire krijgen sowieso een straf. Dat meldt het bondsparket van de KBVB. Deschacht en co riskeren boetes tot 500 euro en een schorsing tot 8 speeldagen. Al is zelfs een schrapping van de bondslijsten mogelijk.

De commissie van de Belgische voetbalbond kan voor Olivier Deschacht (Anderlecht), Knowledge Musona (Oostende), Tuur Dierckx (Antwerp) en Laurent Henkinet (ontslagen door Waasland-Beveren) hooguit een vrij milde boete en schorsing opstellen. Maar uiteindelijk is het de geschillencommissie die beslist - en die kan veel verder gaan. Zelfs de spelers schrappen van de ledenlijst is een optie. Dat staat dan nog los van eventuele strafrechtelijke of administratieve sancties vanwege de Kansspelcommissie.

Gokaccount

Afgelopen weekend lekte uit dat er op een gokaccount van Olivier Deschacht drie keer geld is ingezet op verlies van Anderlecht. In één van die wedstrijden - de Champions Leaguewedstrijd Anderlecht-Benfica in het najaar van 2013 (eindstand: 2-3) - speelde de verdediger 56 minuten mee. Deschacht houdt vol dat het zijn broer Xavier was die gokte. De Kansspelcommissie bevestigt dat alles daadwerkelijk in die richting wijst.

Sanctie

Bondsprocureur Marc Rubens zegt "de definitieve resultaten van het onderzoek af te wachten", maar "ook de premies bij Anderlecht een relevant element te vinden". Rubens acht het uitgesloten dat Deschacht een gokwinst van 800 euro (op een inzet van 200 euro) zou verkiezen boven de premies in de CL: 20.000 euro voor winst, 10.000 euro voor een gelijkspel. Maar omdat gokken verboden is voor voetballers, volgt er dus hoe dan ook een sanctie. Een straf die door Deschacht sowieso aangevochten zal worden.