Griezmann verscheurt zijn sponsorcontract met Huawei om politieke reden
i

AFP

Griezmann verscheurt zijn sponsorcontract met Huawei om politieke reden

Martijn Baars • 20:19, 10-12-2020 / Laatste Update: 04:50, 06-01-2024

Antoine Griezmann heeft zijn sponsorcontract met Huawei opgezegd vanwege berichten dat de Chinese telecomgigant betrokken zou zijn bij het volgen en controleren van Oeigoeren, de islamitische minderheidsgroep die in China wordt onderdrukt.

De 29-jarige spits van FC Barcelona vervulde een prominente rol in een grote advertentiecampagne voor het bedrijf in Frankrijk. De Fransman was sinds 2017 aan het concern verbonden.

'Onmiddellijk beëindigd'

"Naar aanleiding van de sterke vermoedens dat Huawei heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een ‘Oeigoer-alert’ door middel van gezichtsherkenningssoftware, beëindig ik onmiddellijk mijn samenwerking met het bedrijf”, liet Griezmann weten.

'Oeigoer-alarm'

De Amerikaanse krant The Washington Post onthulde eerder deze week dat Huawei Technologies met een ander Chinees techbedrijf testen heeft gedaan met software voor camerasystemen die gezichten kon herkennen van Oeigoeren. Daarbij zou dan een automatisch alarmsignaal afgaan naar Chinese veiligheidsdiensten. Als een gezicht werd herkend met kenmerken van de Oeigoerse gemeenschap kon een ‘Oeigoer-alarm’ afgaan. De politie zou dan in actie kunnen komen.

Bevestiging Huawei

Huawei liet in een reactie weten dat er inderdaad testen zijn geweest, maar dat de technologie niet is ingezet voor gebruik.