Ajax speelt dinsdagavond op bezoek bij Real Madrid een cruciaal duel in de Champions League. De Spaanse topclub wordt door velen ook wel 'de Koninklijke' genoemd. Het had weinig gescheeld of ook Ajax had zichzelf ook zo mogen noemen. We duiken de geschiedenisboeken in!
Als je kijkt naar het aantal gewonnen prijzen kun je er niet omheen: Ajax is de beste Nederlandse voetbalclub ooit. Daarnaast weet iedereen over heel de wereld over welke club je het hebt als je de naam Ajax laat vallen. Op basis van deze status lijkt de eretitel 'Koninklijk' niet eens zo'n heel gek idee.
Koninklijk huis is fan
Ajax en de Oranjes hebben bovendien een sterke band. Dit begon een beetje bij Prins Bernhard, die door de successen aan het eind van de jaren '60 en begin jaren '70 veel in Amsterdam kwam kijken. Ging 'ie na de wedstrijd even buurten in de kleedkamer, babbelen met de trainer en spelers.
Maar andersom gebeurde het ook: Ajax mocht naar Paleis Soestdijk komen. In 1971, na de winst van de 1e Europa Cup I in de clubgeschiedenis, werden zij uitgenodigd door koningin Juliana.
In 1996 kreeg koningin Beatrix de eer om de Amsterdam Arena te openen (het stadion heeft zelfs een koninklijke loge) en koning Willem-Alexander zou, volgens Ron Jans, voor Ajax zijn. Om de verhoudingen een beetje recht te trekken, is koningin Maxima weer fan van Feyenoord (maar ja, bij Ajax spelen momenteel wel 2 landgenoten van haar).
(Lees verder onder de video)
De Koninklijke
Goed, terug naar de kwestie. Waarom mag Ajax zichzelf nou niet 'de Koninklijke noemen'? Toen de club in 2000 haar 100-jarig bestaan vierde, is dit veel geopperd. Bij de gemeente Amsterdam is destijds zelfs een verzoek ingediend en de stad heeft het - geheel volgens de regels - doorgestuurd naar de Kroon.
Maar op 29 februari 2000 kwam daar het bittere bericht: de Rijksvoorlichtingsdienst zei helemaal geen verzoek te hebben ontvangen en de koningin wees 'de kroning' van Ajax af.
KNVB en 3 clubs
In Nederland zijn slechts 3 clubs die het predicaat 'Koninklijke' mogen dragen. Dit zijn allemaal amateurclubs: de Koninklijke HFC, de Koninklijke HVV en de Koninklijke UD. Willem II deed ook ooit een poging (de club is nota bene vernoemd naar een voormalig koning), maar zij kregen ook nul op het rekest.
De KNVB kreeg al veel eerder (in 1929) de status toegewezen en daar lijkt het probleem voor Ajax te zitten. Omdat de club is aangesloten bij een koninklijke bond, zou het alleen onder uitzonderlijke voorwaarden aanspraak kunnen maken op de titel. Maar ja, die amateurs dragen toch ook de titel terwijl ze lid zijn van de KNVB?
Jaloerse blikken
Mogelijk speelt bij Ajax mee dat, mochten zij de koninklijke status krijgen, dit tot jaloerse blikken zal leiden in Eindhoven en Rotterdam. Want natuurlijk willen PSV- en Feyenoord-supporters dolgraag dat ook hun club zo'n eretitel mag dragen.
King Willy
De enige optie voor Ajax is dat Koning Willy zijn supportershart laat spreken. Alleen dan lijkt deze vurige wens te kunnen worden ingewilligd.