'Ronald Koeman kiest tegen Frankrijk misschien voor één of twee andere spelers bij het Nederlands elftal'
Ronald Koeman bij de persconferentie. © Getty Images

'Ronald Koeman kiest tegen Frankrijk misschien voor één of twee andere spelers bij het Nederlands elftal'

22:22, 20-06-2024 / Laatste Update: 22:32, 20-06-2024

Nederland speelt vrijdagavond de loodzware EK-wedstrijd tegen Frankrijk, misschien wel dé favoriet voor de eindzege. Wat moet bondscoach Ronald Koeman? Sportnieuws.nl-verslaggever Rick Kraaijeveld geeft Oranje tips in aanloop naar het duel.

Het ging de afgelopen dagen heel erg veel over Kylian Mbappé, die na zijn gebroken neus tegen Oostenrijk met een speciaal masker trainde met zijn Franse ploeggenoten. Hij deed niet alles mee, maar onder meer de rondo ging de superster goed af. "Wat er minder goed uitzag was hoe hij met het masker omging", vindt Kraaijeveld. "Hij zat er de hele tijd mee te friemelen. Dat biedt nog niet heel veel perspectief, als hij al mee gaat doen morgen." Overigens bleek na de training dat Mbappé het masker niet mag gebruiken tijdens de wedstrijd.

Kylian Mbappé luistert naar UEFA: aangepast masker voor Nederland - Frankrijk

21 juni 2024, 20:32

Kylian Mbappé hield de gemoederen de laatste dagen flink bezig. De sterspeler van Frankrijk begint op de bank in de wedstrijd tegen Nederland op het EK vanwege een gebroken neus. Ondertussen tikte de UEFA hem ook op de vingers vanwege het masker dat hij wilde gaan dragen. Die heeft hij op tijd aangepast voor het duel met Nederland.

Terug naar Oranje: bij de ploeg van Koeman zijn er geen blessures en dus heeft de bondscoach veel te kiezen. Hij blijft de afgelopen dagen erg geheimzinnig en laat weinig los over de opstelling. Kraaijeveld: "Ik verwacht dat hij misschien op één of twee plekken wat gaat veranderen, maar kijk er ook niet gek van op als hij gewoon de vaste basiself aanhoudt. Koeman is wel iemand die van structuur en duidelijk houdt."

Advies van Wesley Sneijder

Koeman kreeg deze week nog welgemeend advies van Wesley Sneijder. De recordinternational opperde om tegen Frankrijk met vijf verdedigers te starten. Daar gaat Koeman volgens Kraaijeveld zeker niet aan beginnen. "Dat is ook het beste. Koeman heeft aangegeven dat ze initiatief moeten tonen, ons voetbal moeten blijven spelen. En, Nederland heeft ook aangetoond dat ze dat kunnen. Dat zag je tegen Polen."

Nederland - Frankrijk

De wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk begint vrijdagavond om 21.00 uur. Nederland won het eerste duel van Polen, de Fransen wisten van Oostenrijk te winnen. Beide teams zijn dus heel hard op weg naar de knock-outfase. De wedstrijd vindt plaats in Leipzig, waar waarschijnlijk weer tienduizenden Oranje-fans aanwezig zullen zijn.

Alles over het EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.