Tilburg Tifosi gaan ook in de Kuip weer verrassen met spandoek
i

BSR/Soccrates

Tilburg Tifosi gaan ook in de Kuip weer verrassen met spandoek

admin • 12:19, 05-05-2019 / Laatste Update: 15:51, 07-01-2024

De Tilburg Tifosi verrassen al 15 jaar met hun spandoeken. De verwachting is dat er in de Kuip weer een nieuw pronkstuk te bewonderen valt tijdens de bekerfinale tussen Willem II en Ajax.

Bam! Even laten zien wat Willem II in huis heeft. Maanden werk samengepakt in dat ene moment aan het begin van de wedstrijd. Het wordt groots in de Kuip. Zo groot hebben de Tilburg Tifosi in hun vijftienjarig bestaan nog nooit uitgepakt, zegt Sywert van den Boogaard namens de fanatieke supportersgroep tegen het Brabants Dagblad.

Koning op paard

Daarmee vergeleken was hun 1e spandoek - Koning Willem II te paard op een heel groot laken - kinderspel. Dat was overigens eveneens in de Kuip te zien, in 2005 tijdens de bekerfinale tegen PSV (4-0 winst voor de Eindhovenaren).

Geheim

Op een geheime locatie hebben 50 fans de afgelopen maanden hard gewerkt. De jongste van de groep is 16 jaar, de oudste 37. Niemand, echt niemand, mag weten wat ze gemaakt hebben. Want alles draait om dé verrassing. Van den Boogaard: ,,Een tifosi-actie is geheim. Dat is een ongeschreven regel. Lekt het uit, dan kun je het net zo goed afblazen."

Eenmalige vertoning

Stuk voor stuk zijn de spandoeken unieke pronkstukken voor een eenmalige vertoning: zelfbedacht en handgemaakt. Ze verbeelden kruikenzeikers, leeuwenmoed of de lijfspreuk 'En we zijn voor niemand bang'. ,,We willen onze creativiteit laten zien, het moet vernieuwend zijn", aldus Van den Boogaard. ,,Een spandoek laten drukken is makkelijk, dat kan iedereen." Soms bedekken ze de hele Kingside, 72 meter lang en 20 meter breed. Sponsoren komen er niet op. De jaarlijkse collecte bepaalt het budget.

'Doen het voor de club'

Al die moeite voor hooguit een paar minuten. Om te vermaken en de Willem II-spelers een hart onder de riem te steken als ze het veld op komen. ,,We doen het voor de club. Hierdoor staan we al met 1-0 voor."